Skip to content

Latest commit

 

History

History
 
 

2020132

Folders and files

NameName
Last commit message
Last commit date

parent directory

..
 
 

Μάθημα: Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή

Ονοματεπώνυμο: ΚΑΤΩΤΟΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Αριθμός Μητρώου: Π2020132

Πίνακας με σύνοψη των παραδοτέων

Εβδομάδα Παραδοτέο Σύντομη Αξιολόγηση Εβδομάδας
1 Εισαγωγή Αρχική τοποθέτηση στους στόχους μου μέσω αυτής της εργασίας και την ανάλυση της εγκατάστασης του λειτουργικού.
2 Άσκηση Γραμμής Εντολών / Warm Up Θεωρώ ότι η εργασία μου ήταν πλήρης όσον αφορά τα ζητούμενα μετά από λίγες δυσκολίες όσον αφορά την καταγραφή της κονσόλας μου με το asciinema.
3 Άσκηση Γραμμής Εντολών / Warm Up Εδώ πιστεύω οτί τα πήγα εξίσου καλά με την ολοκλήρωση του Warm-Up και χωρίς κανένα πρόβλημα κατά την εκτέλεσή του.
4 Συμμετοχικό Περιεχόμενο Α1 Ασχολήθηκα με τα VR Headsets ονόματι Quest 2 τα οποία μου πρόσφεραν ένα εντελώς καινούργιο επίπεδο διεπαφής και έμπνευσης με τον υπολογιστή μου, σε προσωπικο επίπεδο.
5 Άσκηση Γραμμής Εντολών / Warm Up Η συγκεκριμένη ήταν σχετικά εύκολη αλλά ταυτόχρονα διασκεδαστική εφόσον μπόρεσα επιτέλους να χρησιμοποιήσω την κονσόλα για να δημιουργήσω και να εκφραστώ.
6 Συμμετοχικό Περιεχόμενο Α2 Σε αυτό το συμμετοχικό, ασχολήθηκα με το αντικείμενο που έφερε την εικονική πραγματικότητα σε ένα αξιοσημείωτο επίπεδο ρεαλισμού, όπως δεν είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν.
7 Άσκηση Γραμμής Εντολών / HCI Για το HCI αυτό, πιστεύω πέτυχα το ζητούμενο της άσκησης και με το παραπάνω εφόσον δοκίμασα να τρέξω ένα αρχείο .mp4 αντί .mp3 για την ύπαρξη εικόνας και ήχου ταυτοχρόνως, χωρίς να χρειάζεται να ανοίγω κάποιο Browser ή File Manager
8 Συμμετοχικό Περιεχόμενο Β1 Για το Β1 συμμετοχικό, έγραψα για το VR Headset CV1 που έφερε ένα πολύ μεγάλο κοινό στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας, έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο διεπαφής ανθρώπου και υπολογιστή.
9 Άσκηση Γραμμής Εντολών / Warm Up Σε αυτήν την άσκηση δημιούργησα ένα αυτόματο command χρησιμοποιώντας το surfraw, για ένα από τα αγαπημένα μου ελληνικά sites, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και προβλήματα.
10 Συμμετοχικό Περιεχόμενο Β2 Εδώ έγραψα μία βιογραφία για τον άνθρωπο ο οποίος έδωσε την δυνατότητα για μία πρωτόγνωρη εμπειρία, μία τότε σουρεαλιστική ιδέα για την πλειψηφία των χρηστών υπολογιστών.
11 Άσκηση Γραμμής Εντολών / HCI Σε αυτήν την εργασία ασχολήθηκα με το πακέτο VIM το οποίο θεώρησα ότι θα μου ήταν κάτι χρήσιμο ακόμα και εκτός αυτής της εργασίας και μαθήματος μιας και έχω ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τον προγραμματισμο.
12 Επίλογος Οι γνώσεις που απέκτησα αυτό το εξάμηνο και οι στόχοι που κατάφερα να ολοκληρώσω σε αυτό το χρονικό διάστημα.
- Ομαδικότητα Η συζήτηση που είχα με συμφοιτητή που είχε μία απορία για την οποία ανάρτησε στο github.

Εγκατάσταση Arch Linux

Για την δημιουργία αυτής της εργασίας, χρειάστηκε να εγκαταστήσω το λειτουργικό Arch Linux. Αρχικά, προσπάθησα να κάνω την εγκατάσταση σε ενα USB Flash Drive. Ενώ η εγκατάσταση είχε γίνει κανονικά, μετά απο μία βδομάδα διαβάζοντας forums για την εγκατάσταση των απαραίτητων πακέτων και YouTube Tutorial Videos ώστε να εξοικιωθώ με λειτουργικό, ενώ έγραφα το πρώτο παραδοτέο ο υπολογιστής μου έκλεισε απροσδόκητα. Προσπάθησα να ξανα ανοίξω τα Arch Linux και διάβασα αρκετά forums για την επίλυση του προβλήματος μου αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα να τα επαναφέρω. Έπειτα, αποφάσισα να ψάξω αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για την εγκατάσταση τους, πέρα από την εγκατάσταση σε USB Flash Drive, μέχρι που βρήκα την επιλογή για Dual Boot με την χρήση Partitions στον SSD μου. Ευτυχώς, το Dual Boot δεν μου έβγαλε πολλά προβλήματα αλλά έπρεπε να διαβάσω και πάλι αρκετά forums και να δω ένα Tutorial περίπου 1 ώρας και κάτι λεπτά σε διάρκεια, ώστε να πετύχω την εγκατάσταση χωρίς λάθη.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Προσδοκίες

Μέχρι στιγμής, από τα μαθήματα που έχουν πραγματοποιηθεί, οι προσδοκίες μου για το μάθημα βασίζονται στην πλήρη κατανόηση των διαφόρων ειδών διεπαφών που έχουν υπάρξει και υπάρχουν ώστε να αποκτήσω μια ορθή γνώμη όσων αφορά τον πιο αποδοτικό τρόπο χρήσης ενός υπολογιστή από τον μέσο χρήστη. Επιπρόσθετα, στοχεύω στην δημιουργία δικών μου μίκρο-εφαρμογών τις οποίες θεωρώ χρήσιμες και ταυτόχρονα θα αποκομίσουν της εξοικίωσή μου με το περιβάλλον του Arch Linux.

Ακόμη, θα ήθελα να συνηθίσω στην χρήση της ιστοσελίδας GitHub, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο φιλικά περιβάλλοντα για προγραμματιστές που θέλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να μοιραστούν το υλικό τους και feedback με άλλους προγραμματιστές ανά τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, θα αξιοποιήσω τις γνώσεις που θα λάβω από την χρήση του GitHub για να βελτιωθώ στον προγραμματισμό σε αρκετές από τις γλώσσες τις οποίες ήδη βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον, όπως είναι η LUA και η Python.

Εν τέλει, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να εμβαθύνω τις γνώσεις μου όσον αφορά τα Arch Linux και όλα τα εργαλεία και Tutorials που βρίσκονται στο HCI στο GitHub, για την πιο αποτελεσματική δημιουργία εργασιών για τα παραδοτέα και ελπίζω να δημιουργήσω ένα δικό μου είδος διεπαφής μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή στο μέλλον με όλες τις γνώσεις που θα εκλάβω μέσω αυτής της εργασίας.

ΠΡΩΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ

Warm Up - wttr.in

Σε αυτό το παραδοτέο, ασχολήθηκα με την άσκηση όσον αφορά την εύρεση πληροφοριών για τον καιρό. Εγκατέστησα το πακέτο με το command: sudo pacman -S wttr.in και ύστερα γράφοντας: curl wttr.in μου εμφανίζονται δεδομένα σχετικά με τον καιρό της περιοχής που έχω δηλώσει στο σύστημα. Όπως παρουσιάζω και στο παρακάτω video, το οποίο κατέγραψα με την χρήση του πακέτου asciinema, υπάρχει η δυνατότητα να δω τα δεδομένα και από κάποια άλλη περιοχή με την χρήση του command: curl wttr.in/Finland(ή οποιαδήποτε άλλη χώρα). Τέλος, παρουσιάζω και την χρήση του command: curl v2.wttr.in, το οποίο επίσης δουλεύει με παρόμοιο τρόπο με το curl wttr.in για κάθε περιοχή, αλλά η διαφορά τους είναι ότι παρουσιάζει πιο αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τις καιρικές συνθήκες.

Προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν

Σχετικά με το πακέτο asciinema, έπρεπε να κάνω αρκετό debugging μόνος μου επειδή κάθε φορά όταν ξανά-ενεργοποιούσα τον υπολογιστή μου, την πρώτη φορά που προσπαθούσα να τρέξω το command: asciinema rec, μου εμφάνιζε ένα error όσον αφορά την γλώσσα που προσπαθούσε να καταγράψει, την οποία έπρεπε ο ίδιος να αλλάξω από το config του asciinema. Γράφοντας το command: locale, μου δινόταν μία λίστα από τις ρυθμίσεις του, τις οποίες χρειάστηκε πρώτα να τις ορίσω όλες σε null με το command: LANG="" και τέλος να το αλλάξω στην γλώσσα που μου ζητούσε το μήνυμα/error, γράφοντας το command: LANG="en_US.UFT-8".

Video: https://asciinema.org/a/FgOqZM3piqkCPIXzFkDCGcFit

ΠΗΓΕΣ

https://asciinema.org/ https://github.com/chubin/wttr.in

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ

Warm Up - neofetch

Στο συγκεκριμένο παραδοτέο, εγκατέστησα το πακέτο neofetch με το command: sudo pacman -S neofetch, το οποίο χρησιμοποιείτε για μία αναλυτική παρουσίαση του λογισμικού του υπολογιστή και αρκετές ακόμη πληροφορίες, με έναν ιδιαίτερο τρόπο δημιουργόντας ένα προφίλ για τον κάθε χρήστη, κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το command: neofetch. Επίσης στο παρακάτω βίντεο κατέγραψα, πάλι με την χρήση του asciinema, την χρήση του command: ls -la για την επίδειξη των directories μου.

Video: https://asciinema.org/a/Ze8miiGkka4noGG4Z9m9MzBpK

ΠΗΓΕΣ

https://asciinema.org/ https://github.com/dylanaraps/neofetch

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Α1

Για το συμμετοχικό περιεχόμενο Α1, επέλεξα να προσθέσω δύο δικές μου εικόνες με πληροφορίες για την κάθε μια. Οι συγκεκριμένες εικόνες είναι το Oculus Quest 2 Controller και οι κάμερες πάνω στο Oculus Quest 2 Headset, με την δυνατότητα hand-tracking και πολλών ακόμη. Το μοντέλο Quest 2 θεωρείτε ως ένα από τα πιο επαναστατικά VR Headsets, λόγω των πολύ υψηλών επιδόσεών του, λειτουργίες που φέρνουν τον χρήστη σε ένα εντελώς διαφορετικό και σουρεαλιστικό περιβάλλον, χωρίς να αλλάζει ιδιαίτερα τις συμπεριφορές του, εφόσον δίνεται έμφαση στο ρεαλισμό αλλά ακόμα και της πολύ χαμηλής τιμής του στην αγορά, το οποίο το θέτει προσβάσιμο σε ένα πολύ μεγαλύτερο αγοραστικό έυρος.

Αρχεία .md

Αντικείμενο Repository Link Netlify Link
Oculus Quest 2 VR Headset virtual-headset.md Netlify
Oculus Quest 2 Controllers virtual-controller.md Netlify

ΤΡΙΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ

Warm Up - jrnl

Σε αυτό το παραδοτέο δημιούργησα 5 διαφορετικά notes με την χρήση του πακέτου jrnl το οποίο εγκατέστησα με την εντολή: sudo pacman -S jrnl. Με αυτό το πακέτο μου δόθηκε η δυνατότητα για απευθείας πρόσβαση στις σημειώσεις μου και στην δημιουργία νέων σημειώσεων, χωρίς να φεύγω από την επηφάνεια γραμμής εντολών. Η δημιουργία νέων σημειώσεων γίνεται με το command: jrnl και η πρόσβαση σε αυτές που έγραψα σήμερα, γράφοντας: jrnl -today .

Video: https://asciinema.org/a/tH2Yq3JjOrA0E06IsTYPJyUBP

ΠΗΓΕΣ:

https://asciinema.org/ https://github.com/jrnl-org/jrnl

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Α2

Για το συμμετοχικό Α2, επέλεξα να δημιουργήσω slide και timeline με τον τίτλο virtual-reality-tracking με βασικό θέμα την επαυξημένη πραγματικότητα στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών. Το θέμα αυτό με τράβηξε επειδή εχώ βάλει σκοπό να κάνω το βήμα από την δημιουργία βιντεοπαιχνιδιών για πλατφόρμες υπολογιστή σε 2D display monitor και να προσθέσω υποστήριξω επαυξημένης πραγματικότητας για να πάω την διάδραση των παιχνιδιών μου και των παικτών στο επόμενο επίπεδο.

Αρχεία .md

Αντικείμενο Repository Link Netlify Link
Slides virtual-reality-tracking.md Netlify
Timeline virtual-reality-tracking.md Netlify

ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ

HCI - mpv & youtube-dl

Σε αυτό το παραδοτέο ασχολήθηκα με την αναπαραγωγή βίντεο μέσω commands στην γραμμή εντολών και σχετικά με την λήψη του αρχείου .mp4 από την ιστοσελίδα YouTube, κατέβασα το πακέτο youtube-dl με το command: sudo pacman -S youtube-dl, το οποίο μου επέτρεψε με την πολύ απλή εντολή: youtube-dl (public video link) να κατεβάσω απευθείας το τραγούδι της επιλογής μου. Επιπρόσθετα, με το command: sudo paman -S mpv έκανα λήψη του MPV player, που μου επέτρεψε να παίξω το video που μόλις κατέβασα, σε ένα άλλο παράθυρο παράλληλα με το Command Line.

Προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν

Όσον αφορά την καταγραφή της οθόνης μου μαζί με ήχο και τo επιπλέον παράθυρο, κατέβασα το πακέτο obs-studio το οποίο αποτελεί μια πολύ εξελιγμένη εφαρμογή για καταγραφή ήχου και εικόνας για Linux, Windows και Mac. Ο λόγος που επέλεξα αυτή την εφαρμογή αντί της giph, την οποία αναφέραν οι οδηγίες, είναι επειδή μου εμφανίστηκαν κάποια προβλήματα όσον αφορά την καταγραφή με αυτό το πακέτο και δεν μπόρεσα να τα λύσω. Το συγκεκριμένο video το ανέβασα στην πλατφόρμα streamable για την οποία παρέχεται link παρακάτω.

Video: https://streamable.com/xwbesk

ΠΗΓΕΣ

https://streamable.com https://obsproject.com/ https://github.com/mpv-player/mpv https://github.com/ytdl-org/youtube-dl https://youtu.be/8F2s8ivKXNY

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Β1

Για το πρώτο κομμάτι του συμμετοχικού περιεχομένου Β, επέλεξα την πρώτη συσκευή επαυξημένης εικονικής πραγματικότητας, την οποία η εταιρία Oculus κυκλοφόρησε σε καταναλωτική τιμή, με επίσης αξιόλογες δυνατότητες για την τότε εποχή (2016). Παρακάτω παραθέτω τα .md αρχεία σχετικά με την συσκευή.

Αρχεία .md

Αντικείμενο Repository Link Netlify Link
Case Study cs-oculus-rift-cv1.md Netlify
First Oculus oculus-rift-cv1.md Netlify

Φωτογραφίες

https://github.com/Vasilakious/images/blob/p2020132/oculus-rift-cv1.jpg

Άδεια φωτογραφίας: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oculus-Rift-CV1-Headset-Front.jpg

ΠΕΜΠΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ

Warm Up - Surfraw

Για το συγκεκρίμενο Warm-Up, αποφάσισα να ασχοληθώ με το Surfraw το οποίο κατέβασε ως πακέτο από sudo pacman -S surfraw. Έπειτα, άλλαξα το default browser μου σε firefox ώστε τα searches που θα κάνω στο command line, να μου κάνουν κατευθείαν pop-up στο firefox. Μετά δημιούργησα ένα δικό μου elvi, το οποίο ονόμασα otaku, και με το command sr otaku (keywords) μπόρεσα να κάνω απευθείας search online στο αγαπημένο μου κατάστημα για merch από παιχνίδια και σειρές που με ενδιαφέρουν, χωρίς να χρειάζεται πρώτα να ανοίξω το ίδιο το browser και μετά να πληκτρολογήσω το site, και εν τέλει το αντικείμενο που με ενδιαφέρει μέσα στο search bar του site.

Video: https://user-images.githubusercontent.com/73079436/150178911-4e40a391-9d9f-4924-aec2-251f00450456.mp4

ΠΗΓΕΣ

https://obsproject.com/ https://gitlab.com/surfraw/Surfraw https://youtu.be/FvimaTL_kJU https://otakustore.gr/

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Β2

Στο δεύτερο κομμάτι του συμμετοχικού περιεχομένου, θα κάνω την βιογραφία ενός προσώπου του οποίου έφερε επανάσταση στην διάδραση μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή βασισμένος στην προυπάρχουσα τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας. Μία διάδραση η οποία σήμερα έχει εξελιχθεί αρκετά ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το σώμα μας για να έχουμε μια ρεαλιστική και ακριβής διάδραση λόγως της μεγάλης έμπνευσης που είχε σε αυτόν τον τομέα. Αυτό το ατόμο, φυσικά, είναι ο Palmer Luckey, ιδρυτής της εταιρ

Αρχεία .md

Αντικείμενο Repository Link Netlify Link
Slides palmer-luckey.md Netlify
Biography bio-palmer-luckey.md Netlify

Φωτογραφίες

https://github.com/Vasilakious/images/blob/p2020132/palmer-luckey.jpg

Άδεια φωτογραφίας: https://en.wikipedia.org/wiki/Palmer_Luckey#/media/File:ENx9KkOU8AAAXtj.jpg

ΕΚΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ

HCI - VIM

Σε αυτή την άσκηση γραμμής εντολών, κατέβασα το πακέτο vim με το command: sudo pacman -S vim. Έπειτα διάβασα το tutorial guidebook που διαθέτει built-in για να μάθω τα βασικά controls και λειτουργίες του package και ύστερα δοκίμασα να γράψω ένα μικρό scriptάκι στην προγραμματιστική γλώσσα Java για να ελέγξω αν δουλεύει σωστά πρωτού προχωρήσω στην διαδικασία edit του config file. Εφόσον είδα ότι όλα δούλευαν σωστά, βρήκα σε forum πως να αλλάξω το config και τις επιλογές διαθέτει και θα ήθελα να αλλάξω για προσωπική μου χρήση. Εν τέλει, χρησιμοποίησα για άλλη μια φορά το asciinema package για να κάνω record το terminal μου όπου παρουσιάζω τις αλλαγές που πραγματοποίησα στο config file και τον μικρού μήκους κώδικα για να δείξω ότι οι αλλαγές στο config file δουλεύουν εξίσου σωστά.

Video: https://asciinema.org/a/5gftr48xU44iJEQMZefdNkDp8

ΠΗΓΕΣ

https://asciinema.org/ https://www.vim.org/ https://vim.works/2019/03/03/editing-your-.vimrc-file/

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Μετά από τόση δουλειά πάνω στην εργασία τους προηγούμενους μήνες αυτού του εξαμήνου, πιστεύω ότι η γνώμη μου όσον αφορά το λειτουργικό Arch Linux αλλά και τα εμπορικά όπως τα Windows, έχουν αλλάξει αρκετά. Ένας από τους κύριους μου σκοπούς σε αυτό το μάθημα ήταν αν πραγματικά, αυτό που μου παρουσιάζουν οι εταιρείες σαν έτοιμο προιόν, είναι κάτι που πραγματικά με βολεύει και έχω αρκετή ελευθερία να εκφραστώ πάνω σε αυτό. Το αποτέλεσμα πιστεύω ήταν, τελικά, ότι η δυνατότητα στα Linux να εκμεταλλεύομαι όλα τα διαμοιραζόμενα πακέτα μέσα στο community και ταυτόχρονα να τα κάνω edit ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που θελω, ήταν ένας διασκεδαστικός τρόπος να φτιάξω ένα λειτουργικό σύστημα συνδιάζοντας τα μεταξύ τους με έναν εύχρηστο τρόπο.

Επιπροσθέτως, η δυνατότητα να διαβάζω τον ανοιχτό κώδικα για σχεδόν ότι χρησιμοποιούσα με ώθησε να αναγνωρίσω την χρησιμότητα του open source code και ταυτόχρονα πιστεύω ότι άθελα μου στο τέλος ήρθα σε ένα διαφορετικό είδος διεπαφής με τον υπολογιστή μου, ένα είδος διεπαφής για την οποία εγώ είχα τον έλεγχο και μπορούσα να αλλάξω και να την προσαρμόσω στις δυνατότητες μου και φυσικά, ανάγκες.

ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ

Σε αυτή τη συζήτηση, μια συμφοιτήτρια δεν γνώριζε με σιγουριά αν υπάρχει κάποια διαφορά όσον αφορά την βαθμολόγηση μεταξύ λειτουργικού Arch Linux σε μορφή Dual Boot ή σε USB Flash Drive, αλλά εγώ φρόντισα να την ενημερώσω ότι δεν υπόθηκε ποτέ σχετική συζήτηση για κάποια διαφορά στην βαθμολογία των τύπων λειτουργικών.

courses-ionio#1633