Skip to content

Latest commit

 

History

History
 
 

2019135

Folders and files

NameName
Last commit message
Last commit date

parent directory

..
 
 

Μάθημα: Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή

Ονοματεπώνυμο: ΓΙΩΡΓΟΣ - ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΠΙΖΑΚΗΣ

Αριθμός Μητρώου: Π2019135

Εβδομάδα Παραδοτέο
1 Εισαγωγή
2 Εισαγωγή στα ArchLinux
3 Άσκηση γραμμής εντολών: Neofetch - Journalctl
4 Συμμετοχικό περιεχόμενο 1Α
5 Εγκατάσταση ArchLinux σε USB
6 Συμμετοχικό περιεχόμενο 2A
7 Άσκηση γραμμής εντολών: Track your time with a simple journal
8 Συμμετοχικό περιεχόμενο 1B
9 Άσκηση γραμμής εντολών: HCI - Download mp3
10 Συμμετοχικό περιεχόμενο 2B
11 Άσκηση γραμμής εντολών: HCI - Organize the terminal window into multiple areas
12 Επίλογος
Extra Warmup exercises
Bonus Edpuzzle & Actively Learn

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στόχοι και προσδοκίες για το μάθημα

Ο στόχος που έχω για το μάθημα είναι να κατάλαβω καλύτερα το τρόπο με τον οποίο είναι δυνατή η επικοινωνία του ανθρώπου με τον υπολογιστή και πόσο σημαντική είναι. Επίσης, να μάθω να γράφω γλώσσες προγραμμάτισμου καλύτερα και αποδοτικότερα με τη χρήση του terminal. Η χρήση του terminal θα ήθελα στο τέλος του μαθήματος να είναι πιο εύκολη στη κατανόηση και στη διαχείρηση της, κάτι το οποίο θα με διευκολύνει τόσο στο γράψιμο κώδικα όσο και στο να καταλάβω όλες τις δυνατότητες του υπολογιστή μου. Επίσης, να μάθω να χρησιμοποιώ καινούργια εργαλεία, όπως είναι το Github, διότι σίγουρα θα το χρειαστώ στο άμεσο μέλλον στη περίπτωση που θελήσω να δημιουργήσω κάποιο καινόυργιο project.

Σύμφωνα και με το όνομα του ίδιου του μαθήματος αυτό που περιμένω να διδαχθώ απο το μάθημα είναι τη σωστή δημιουργία εφαρμογών και λογισμικών. Ώστε όταν στο μέλλον χρειαστεί να δημιουργήσω κάποια εφαρμογή να γνωρίζω ότι είναι πολύ σημαντική η αλληλεπίδραση που έχει ο άνθρωπος (χρήστης) με τον υπολογιστή και φυσικά ότι δημιουργώ εφαρμογές και για απλούς χρήστες η οποίοι θέλουν να έχουν μια ευκόλη στη χρήση της εφαρμογή.

2ο Παραδοτέο - Εισαγωγή στα ArchLinux

Η πρώτη επαφή που είχα με τα ArchLinux μπορώ να πω ότι ήταν φέτος στο μάθημα <<Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή>>. Η γνώσεις που είχα, όταν άρχησε το εξάμηνο, για τα Arch ήταν ελάχιστες. Γνώριζω διάφορα λογισμικά τύπου Linux (π.χ. Ubuntu, Linux Mint, Manjaro) απλά όχι το συγκεκριμένο. Γενικότερα, δεν είχα εμπειρία με τη διαδικασία εγκατάστσης άλλου λογισμικού, εκτός των Windows, πόσο μάλιστα της εγκατάστασης του σε USB stick.

3ο Παραδοτέο - Neofetch - Journalctl

Παρακάτω παρουσιάζεται το boot log με το system info του υπολογιστή μου με τη χρήση της εντολής Neofetch: https://asciinema.org/a/450964

Και η εντολή journalctl -b, η οποία εμφανίζει στο terminal το systemd, kernal και τα journal logs: https://asciinema.org/a/462027

4ο Παραδοτέο - Συμμετοχικό περιεχόμενο 1Α

Για το συμμετοχικό περιεχόμενο αποφάσισα να επιλέξω δύο κονσόλες οι οποίες προσδιορίζονται για βιντεοπαιχνίδια, το Sega master system και το Philips cd-i-910. Απο μικρός μπορώ να πω ότι πάντα μου άρεσαν τα βιντεοπαιχνίδια. Βέβαια, δεν μπόρεσα να αποκτήσω τις παραπάνω κονσόλες αλλά καθώς περνούσαν τα χρόνια άρχισαν να μου αρέσουν όλο και περισσότερο οι retro κονσόλες. H κονσόλα της Philips μου κέντρισε το ενδιαφέρον το γεγονός ότι χρησιμοποιούσε CD έναντι μικρών κασσέτων που ηταν πιο σύνηθες για την εποχή εκείνη (1990). Επίσης, το γεγονός ότι η δημιουργία της κονσόλας έγινε σε συνεργσία με την Sony. Η κονσόλα της Sega μου φάνηκε ενδιαφέρουσα σαν επιλογή διότι είχε ως ανταγωνισμό της την πασίγνωστη κονσόλα της Nintendo, το NES. Εκτός απο το τηλεχειριστήριο, η συσκευασία περιείχε το light gun και ένα ζευγάρι τρισδιάστων γυαλιών. Οι πωλήσεις του ήταν κοντά στα 10 - 13 εκατομμύρια αντίτυπα όμως, σε αντίθεση με τις πωλήσεις της κονσόλας, οι τίτλοι παιχνιδιών δεν ξεπερνούσαν τους 400.

Περιγραφή Repository Link
Gallery Sega master system sega master system.md
Images Sega master system Full Quality & Thumbnail
Gallery Philips cd-i-910 Philips cd-i-910.md
Images Philips cd-i-910 Full Quality & Thumbnail

5ο Παραδοτέο - Εγκατάσταση ArchLinux σε USB

Η εγκατάσταση των Arch μου πήρε περίπου μια εβδομάδα και ουσιαστικά το δύσκολο στην εγκατάσταση, τουλάχιστον για εμένα ήταν η αρχή. Για την εγκατάστηση χρειάστηκα δύο USB sticks: το ένα θα περέχει το ISO των ArchLinux και το δεύτερο θα είναι το USB το οποίο θα "τρέχει" τα Arch. Στη πρώτη προσπάθεια που έκανα για να εγκαταστήσω τα ArchLinux μπορώ να πω ότι αντιμετώπισα ένα πρόβλημα. Τα απαιτούμενα packages που χρειαζόντουσαν στην επιλογή χώρας δεν μπορούσαν ποτέ να εγκατασταθούν παρόλο που είχα συνεχή σύνδεση στο ίντερνετ με ethernet. Μετά απο λίγες ημέρες το πρόβλημα λύθηκε απο μόνο του και συνέχισα την εγκατάσταση τους. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες απο τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://wiki.archlinux.org/title/Installation_guide κατάφερα να ενσωματώσω ArchLinux στο USB μου.

Να σημειώσω εδώ ότι επειδή το συγκεκριμένο λογισμικό τρέχει απο USB έπρεπε να ψάξω τρόπο για να αποθηκεύω το Journal κάπου αλλού για να αποφευχθούν τα πολλά writes στη μνήμη του USB. Εν τέλει, με τη βοήθεια αυτού του βίντεο που βρήκα στο YouTube (video) κατάφερα να τροποποιήσω το μέρος στο οποίο αποθηκεύεται το Journal και τώρα χρησιμοποιεί τη RAM του υπολογιστή.

6ο Παραδοτέο - Συμμετοχικό περιεχόμενο 2Α

Παρακάτω υπάρχουν τα Slides και το Timeline που έφτιαξα για το Sega master system και το Philips cd-i-910. Επειδή δεν μπόρεσα να συνδέσω το Netlify και να μου εμφανίζονται σώστα και χώρις errors, οι εικόνες που υπήρχαν στις διαφάνειες απο την ιστοστελίδα του pibook πιστεύω ότι ταιριάζουν με τις δικές μου.

SLIDES

TIMELINE

7ο Παραδοτέο - Track your time with a simple journal

Το jrnl απαιτούσε να υπάρχει το pip το οποίο ήταν αρκετά εύκολο στην εγκατάστηση του με εντολές όπως το pacman. Η διαδικασία που ακολούθησα έπειτα είναι η εξής: https://asciinema.org/a/450957

9ο Παραδοτέο - Download mp3

Στο παραδοτέο 7 αποφάσισα να κάνω την άσκηση γραμμής εντολών download mp3 η οποία απαιτούσε την εγκατάσταση και αναπαραγωγή ενος τραγουδιού της επιλογής μου. Η εντολή που έπρεπε να χρησιμοποιήσω ήταν η "youtube-dl" και εγκαταστάθηκε με pip: https://asciinema.org/a/461979

Στην αναπαραγωγή του τραγουδιού χρειαζόταν η εντολή "mpv" την οποία προσπάθησα να εγκαταστήσω με διάφορους τρόπους (sudo, pip και git clone) αλλά χωρίς κάποια επιτυχία αφού κάθε φορά που προσπαθούσα να τρέξω την εντολή στο terminal μου έγραφε ότι η εντολή δεν υπάρχει.

11ο Παραδοτέο - Organize the terminal window into multiple areas

Για το συγκεκριμένο παραδοτέο χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω τις εντολές tmux και glances. Η εντόλη tmux ουσιαστικά χωρίζει το terminal σε δύο ή και περισσότερα terminals, μέσω ενος σέρβερ όταν εκτελείται η εντολή "tmux" στο terminal. Το glances βοηθάει στη παρακολούθηση της CPU, της GPU, της RAM, του δίσκου κτλ. Στο πρώτο terminal ανοίγω το φάκελο sites και στο δεύτερο termainal υπάρχει το glances που δείχνει τις επιδόσεις του υπολογιστή: https://asciinema.org/a/462017

12ο Παραδοτέο - Επίλογος

Τελειώνοντας την εργασία του εξαμήνου πιστεύω ότι η προσπάθεια που έκανα ήταν καλή αλλά όχι τέλεια. Παρά τα εμπόδια τα οποία αντιμετώπισα στην εγκατάσταση και σε κάποιες γραμμές εντολών, θεωρώ ότι πλέον έχω μια καλύτερη κατανόηση του terminal. Επίσης, η χρήση του github για την ανάρτηση των παραδοτέων και γενικά η χρήση του για ανακοινώσεις και απορίες, αν και στην αρχή δεν μου άρεσε, μπορώ να πω πλέον ότι με βοήθησε. Με βοήθησε σε μεγάλο βαθμό να χρησιμοποιώ το github κάτι το οποίο πιστεύω δεν θα το κατάφερνα αν ήμουν μόνος. Τα κουϊζ, τόσο σε μορφή βίντεο όσο και σε μορφή κειμένου, με βοήθησαν να κατανοήσω καλύτερα την διάδραση ανάμεσα σε άνθρωπο και υπολογίστη στη πορεία των ετών. Τέλος, για εμένα ένα απο τα πιο ευχάριστα πράγματα που μου έδειξε αυτό το μάθημα ήταν τα ArchLinux. Πριν χρησιμοποιούσα αποκλειστικά Windows διότι θεωρούσα ότι ήταν πολύ πιο απλά στη χρήση απο τα Linux. Τώρα, έχοντας πλέον πειραματιστεί και με τα δυο λογισμικά, είναι βέβαιο ότι θα τα χρησιμοποιώ πολύ περισσότερο απο τα Windows και ειδικότερα στο κομμάτι του προγραμματισμού. Συνοψίζοντας, όλα τα πράγματα που έμαθα σ'αυτό το μάθημα ήταν καινούργια και πολύ ενδιαφέροντα και σίγουρα θα μου φανούν χρήσιμα στο μέλλον.

Warmup exercises

Check the weather

Για την ενημέρωση του καιρού η χρήση της εντολής curl ήταν αρκετή και αυτό φαίνεται εδώ: https://asciinema.org/a/450917

Fetch information

Παρόμοια με το Check the weather γίνεται πάλι με την εντολή curl απλά για ενημέρωση σε σχέση με τις επιχειρήσεις: https://asciinema.org/a/450910

Bonus

Παρακάτω δηλώνω τους λογαριασμούς που χρησιμοποιήθηκαν για τα βίντεο quiz και ασκήσεις κειμένου:

Edpuzzle--> FIRST NAME: Giorgos-Filippos Bizakis / LAST NAME: P2019135

Actively Learn --> FIRST NAME: Γιώργος Μπιζάκης / LAST NAME: Π2019135 ( κανονίκα έπρεπε να είναι P2019135 αλλά to actively learn δεν επιτρεέπει αλλαγές)