Skip to content

Latest commit

 

History

History
 
 

2017126

Folders and files

NameName
Last commit message
Last commit date

parent directory

..
 
 

Μάθημα : Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή

Όνομα: Νικόλαος Μπουτουρίδης

ΑΜ: Π201726

GitHub Profile: [nikosbout] (https://github.com/nikosbout)

Site Repository: [nikosbout/site] (https://github.com/nikosbout/site)

Εβδομάδα* Παραδοτέο Σύντομη εβδομαδιαία αυτοαξιολόγηση
1 Εισαγωγή Ανέφερα την αρχική εμπειρία μου με το μάθημα και πως ήταν η αρχή ενασχόλησης μου με αυτό, ωστόσο δεν ανέφερα συγκεκριμένους στόχους και ήμουν αόριστος.
2 Άσκηση γραμμής εντολών Εγκατέστησα με επιτυχία το Arch Linux χειροκίνητα μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες και έμαθα τα βασικά του Arch Linux.
3 Άσκηση γραμμής εντολών Εγκατέστησα το youtube-dl και το cmus και με επιτυχία κατέβασα και έκανα αναπαραγωγή ενός μουσικού κομματιού.
4 συμμετοχικό περιεχόμενο 1A Πρόσθεσα τις εικόνες που θεωρώ σχετικές με το βιβλίο, όμως δεν κατάφερα να τις εμφανίσω στο netlify.
5 Άσκηση γραμμής εντολών Χρήσιμοποίησα το vim για να φτιάξω ένα αρχείο με τα στοιχεία μου, θα μπορούσα όμως να δείξω περισσότερες λειτουργίες του vim.
6 συμμετοχικό περιεχόμενο 2A Ανέβασα τα σετ χρονολογίων και διαφανειών, όμως ενώ τα βλέπω στο βιβλίο, δηλαδή στο netlify μου, δεν εμφανίζονται οι φωτογραφίες.
7 Άσκηση γραμμής εντολών Εγκατέστησα με επιτυχία το emacs όμως δεν έδειξα την λειτουργία org-mode του editor που είναι η πιο βασική.
8 συμμετοχικό περιεχόμενο 1B Πρόσθεσα ανεπιτυχώς μία νέα μελέτη περίπτωσης σχετική με τις φωτογραφίες που είχα ανεβάσει, η οποία δεν κατάφερα να εμφανίσω στο βιβλίο.
9 Άσκηση γραμμής εντολών
10 συμμετοχικό περιεχόμενο 2B Πρόσθεσα χωρίς επιτυχία την βιογραφία του Nolan Bushnell, η επιλογή του οποίου έγινε διότι των θεωρώ πρωτοπόρο αφού επέτρεψε στον κάθε άνθρωπο να κατέχει βιοντεοπαιχνίδια στο σπίτι του, δεν κατάφερα να την εμφανίσω στο βιβλίο. Επίσης θα μπορούσα να είχα γράψει μαγαλύτερη βιογραφία.
11 Άσκηση γραμμής εντολών
12 Τελική αναφορά και αίτημα ενσωμάτωσης για βαθμολόγηση Ολοκλήρωσα την τελική αναφορά μου, όμως είναι πολύ γενική. Η τελική αναφορά μου θα μπορούσε να είναι πιο συγκεκριμένη στα παραδοτέα και τα οφέλη που απόκομισα από κάθε παραδοτέο.
13 Ομαδικότητα

Εισαγωγή

Ξεκινόντας την ενασχόληση μου με το εξής μάθημα, δεν ήξερα τι είναι επικοινωνία ανθρώπου υπολογιστή. Κάτι που ακούγεται περιέργο διότι η γεννιά μου έχει χαρακτηριστεί από τις υπερβολικές ώρες που περνάει μπροστά από μία οθόνη, παλιότερα του υπολογιστή αλλά τώρα του κινητού/ smartphone. Λόγω αυτού στην πρώτη αξιολόγηση που έγινε, δεν ήξερα τι έπρεπε να γράψω στην εισαγωγή.

Φτάνοντας σιγά σιγά στο τέλος του εξαμήνου όμως, πιστευώ πως πλεόν κατέχω μία πρώτη εικόνα για το μάθημα, για την αλληλεπίδραση ανθρώπου και υπολογιστή. Η εικόνα αυτή διαμορφώθηκε λόγω της μελέτης της ιστορίας της επικοινωνίας ανθρώπου- υπολογιστή που έγινε μέσω του μαθήματος. Τα πρώτα βήματα της apple και της microsoft, την δημιουργία του Sketchpad από τον Ivan Sutherland αλλά και την δημιουργία του πρώτου Virtual Reality System, τα πρώτα βιντεοπαιχνίδια tennis for two και spacewar, είναι κάποια από τα οποία δεν θα ξεχάσω. Ωστόσο όταν βρέθηκα σε ένα παραδοτέο συμμετοχικού υλικού όπου έπρεπε να πρσθέσω στο υλικό του βιβλίου, κοιτώντας το ήδη υπάρχων υλικό και βλέποντας κατασκεύες της IBM, αποφάσισα να βρω και άλλες. Έτσι βρήκα το πρώτο smartphone, το IBM-Simon. Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι πως πέρα από το υλικό που ήδη υπήρχε προς μελέτη, το μάθημα με ώθησε στο να βρω άλλο υλικό, και να το ενσωματώσω στο ήδη υπάρχων, ουσιαστικά να ψάξω μόνος μου για γνώσεις.

Πέρα από την μελέτη πάνω στο υλικό του μαθήματος και το θεωρητικό κομμάτι, οι δυσκολίες ξεκίνησαν αμέσω από το πρώτο παραδοτέο, την εγκατάσταση των Arch-Linux. Μετά τις πρώτες δυσκολίες μου στην εγκατάσταση, τα παράτησα και έτρεξα απλώς το Ubuntu σε VM. Όμως μετά την πρώτη αξιολόγηση πείστηκα πως αφού θέλω να ασχοληθώ σε σοβαρό βαθμό με το μάθημα, τότε πρέπει να το κάνω σωστά. Είχα πολλές αποτυχημένες προσπάθειες εγκατάστασης, μια φορά δεν μπορούσα να συνδεθώ στο ίντερνετ, σε άλλη δεν είχα διαλέξει γλώσσα και δεν μπορούσαν να ανοίξω το terminal, σε άλλη έκανα λάθος το partition. Μετά από πολλά νεύρα και πολλές προσπάθειες τα κατάφερα. Και εκεί κατάλαβα το νόημα. Σκοπός δεν ήταν να ακολουθήσω πιστά ένα installation guide, κάνοντας copy paste κάθε γραμμή εντολής. Σκοπός ήταν να καταλάβω τι ακριβώς κάνω, να καταλάβω τι κάνει κάθε εντολή για να γνωρίζω την αναγκαιότητα της. Και γενικότερα έθαμα να λύνω προβλήματα και να ψάχνω λύσεις, μία ικανότητα που έιναι αναγκαία σε όλους τους τομείς της ζωής.

1ο Παραδοτέο

Set-up the main dependencies and demonstrate your base system.

Χρησιμοποίησα το neofetch για να δείξω το software και hardware.

2ο Παραδοτέο

Download mp3 from youtube and play

Χρησιμοποίησα το youtube-dl για να κατεβάσω ένα τραγούδι από το youtube, το asciinema διαρκεί πολύ ώρα διότι αργούσε πολύ το download.

Έπειτα χρησιμοποιήσα το cmus ώστε να κάνω αναπαραγωγή του τραγουδιού.

3ο Παραδοτέο

Edit the vim or the shell configuration file

Χρησιμοποίησα το vim ώστε να δημιουργήσω ένα αρχείο με περιεχόμενο τα προσωπικά μου στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΜ).

4o Παραδοτέο

Using emacs

Α1: Προσθήκη 2 εικόνων

  1. Επέλεξα τις εικόνες μέσω του Wikipedia από όπου και τις κατέβασα, και μετά δημιούργησα νέο φάκελο για κάθε εικόνα σε png μορφή στο images και έβαλα την κατεβασμένη εικόνα. Το ίδιο ακριβώς έκανα και για το thumb και χρησιμοποίησα το online resizer για να αλλάξω το πλάτος σε 160 pixel.
  2. Δημιούργησα ένα .md αρχείο για κάθε μια εικόνα στον φάκελο _gallery, οπου υπήρχαν σχετικά στοιχεία (author, title, year, image_url, caption, license_url, license_text, categories, tags).

Atari 2600

Atari Original png

Atari 2600-thumb

IBM Simon

IBM Simon Original png

IBM Simon-thumb

Οι φωτογραφίες δεν φαίνονται στην ιστοσελίδα που έκανα deploy από το netlify (https://upbeat-wright-a8a82e.netlify.app/) . Προσπάθησα να βρω λύση ακολουθ΄ώντας πιστά τις οδηγίες από εδώ: courses-ionio/sw#936 χωρίς αποτέλεσμα.

Ενώ το άλλαξα το config ως εξής:

configym

A2: Δημιουργία χρονολογίων και σετ διαφανειών.

Σκοπός: Να συνδυάσω τις εικόνες που επέλεξα να ανεβάσω στην υποενότητα Α1 με εικόνες που ήδη υπήρχαν στον φάκελο _gallery.

  • Πρόσθεσα στα χρονολόγια (Atari-2600.md & IBM_Simon.md) τα αρχεία που δημιούργησα.

Timeline Atari

Timeline IBM

Slides Smartphones

Slides Videogames

Πρόσθεσα στο videogames.md το Atari 26000 και άλλαξα την εικόνα σε αυτή που ανέβασα (Atari-2600.png).

Οι τίτλοι φαίνονται (Η εξέλιξη της Atari) (Η εξέλιξη των συστημάτων IBM) αλλά όχι οι εικόνες. Όταν πατάω να τα ανοίξω μου βγάζει το εξής error ERROR: Timeline configuration has no events.

Screenshot_2

Β1: Δημιουργία νέας μελέτης περίπτωσης

Σκοπός: Να δημιουργήσω μία νέα μελέτη περίπτωσης που σχετίζεται με μία από τις εικόνες που πρόσθεσα στα προηγούμενα ερωτήματα. Επέλεξα να προσθέσω την Atari, επικεντρώνοντας στο Atari 2600 και στο Atari 2600 Jr.

Case study

Gallery

Extras cs

Image of Atari 2600 Jr

Thumbnail of Atari 2600 Jr

B2: Δημιουργία βιογραφίας

Σκοπός: Να δημιουργήσω μία βιογραφία η σχετίζεται με μία θεματική εικόνα που ανέπτυξα στο προηγούμενο ερώτημα. Επέλεξα να προσθέσω τον Nolan Bushnell, διότι είχα ήδη προσθέσει προηγουμένως το Atari 2600.

Βιογραφία

φωτογραφίες

προσθήκη αρχείου md στα extras

Επίλογος

Φτάνοντας στο τέλος της εργασίας εξαμήνου έχω καταφέρει να υλοποιήσω αρκετά καινούρια πράγματα. Με τις εργασίες στο terminal κατάφερα να εξοικειωθώ με ένα διαφορετικό λειτουργικό (Arch Linux) στο οποίο δεν είχα καμία προηγούμενη γνώση, ενώ πλέων η οπτική μου για το terminal άλλαξε εντελώς, ήταν κάτι που δεν χρησιμοποιούσα ποτέ και με φόβιζε αλλά πλέον μπορώ να πω πως είναι οικείο. Κατάφερα να εξοικειωθώ πολύ με το GitHub, αν και έχω ακόμα πολλά να μάθω. Δυστυχώς δεν κατάφερα να υλοποιήσω όλα όσα επιθυμούσα. Η κύρια αποτυχία μου ήταν η ιστοσελίδα στο netlify που δεν κατάφερα παρά την προσπάθεια μου και την επικοινωνία με πολλούς συμφοιτητές μου. Παρόλα αυτά νιώθω πως το μάθημα όσο και να με δυσκόλεψε, με έκανε καλύτερο, μέσω του trial-error έμαθα να χειρίζομαι τα Arch Linux αλλά και το github σε ένα ικανοποιητικό βαθμό.

Πηγές, Εργαλεία

Τα παρακάτω link χρησιμοποιήθηκαν ώστε να βρω επίλυση και βοήθεια στα προβλήματα που αντιμετώπισα κατά την διάρκεια των παραδοτέων.

Ομαδικότητα

Παρακάτω είναι κάποια link με τα οποία προσπαθώ να βοηθήσω συμφοιτητές μου για την καλύτερη διαμόρφωση της τελικής τους αναφοράς, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.