Skip to content

Latest commit

 

History

History
 
 

2021122

Folders and files

NameName
Last commit message
Last commit date

parent directory

..
 
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΛΙΟΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Α.Μ: INF2021122

Github:inf2021122

Organization Profile:SacratedSons

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΩΝ:

Εβδομάδα Όλα τα παραδοτέα βρίσκονται στην ίδια σελίδα της τελικής αναφοράς με τα προσωπικά στοιχεία σας (Όνομα, ΑΜ, github profile) και μαζί με αυτόν εδώ τον πίνακα περιεχομένων Σύνδεσμος στην εβδομαδιαία παρουσίαση προόδου στις συζητήσεις Αυτοαξιολόγηση σύμφωνα με τα κριτήρια της αντίστοιχης άσκησης
1 Δημιουργία ομάδας + Φορκ και δημιουργία σελίδας τελικής αναφοράς, προσθήκη πίνακα περιεχομένων, συγγραφή της εισαγωγής, αποστολή της εισαγωγής για σχολιασμό στην συζήτηση και καταγραφή του συνδέσμου συζήτησης δίπλα -->ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 1 100%
2 Άσκηση γραμμής εντολών (linux install) ΣΥΖΗΤΗΣΗ 2 75%
3 Συμμετοχικό περιεχόμενο A1 ΣΥΖΗΤΗΣΗ 3 76%
4 Άσκηση γραμμής εντολών (warm up cli) ΣΥΖΗΤΗΣΗ 4 100%
5 Συμμετοχικό περιεχόμενο A2 ΣΥΖΗΤΗΣΗ 5 78%
6 Κατασκευή του βιβλίου Α 42%
7 Συμμετοχικό περιεχόμενο B1 ΣΥΖΗΤΗΣΗ 7 76%
8 Άσκηση γραμμής εντολών ΣΥΖΗΤΗΣΗ 8 90%
9 Συμμετοχικό περιεχόμενο B2 ΣΥΖΗΤΗΣΗ 9 76%
10 Άσκηση γραμμής εντολών ΣΥΖΗΤΗΣΗ 10 100%
11 Κατασκευή του βιβλίου Β
12 Τελική αναφορά* ΣΥΖΗΤΗΣΗ 12 65%

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΣΤΟΧΟΙ

Οι στόχοι μου στο μάθημα της Επικοινωνίας Ανθρώπου-Υπολογιστή είναι η κατανόηση του πυρήνα του μαθήματος. Ένας από τους απότερους σκοπούς μου είναι η εξεικοίωση με το λειτουργικό σύστημα Arch Linux καθώς και η μελέτη του εκτος από τα πλαίσια του μαθήματος. Επιπλέον θα ήθελα να μάθω μέσω των προγραμματιστικών ασκήσεων περισσότερα σχετικά με το αντικείμενο μου και εν τέλει να αναπτύξω τις ικανότητες μου.

Εβδομάδα 2η

Εγκατάσταση Arch Linux

Για την εγκατάσταση ακολούθησα τα εξής βήματα:

1:Αρχικά κατέβασα την εικόνα .Iso των Arch και στην συνέχεια διαμόρφωσα ένα στικάκι σε συσκευή boot ώστε να γίνει η εγκατάσταση.

2:Έπειτα έψαξα στο διαδίκτυο για την διαμόρφωση και δημιουργία σκληρού δίσκου κάνωντας τις απαραίτητες αλλαγές για να δεσμεύσω χώρο (περίπου 40 gb) στον σκληρό δίσκο για την εγκατάσταση.

3:Στην συνέχεια,μπήκα στις ρυθμίσεις,επέλεξα επαννεκίνηση για προχωρημένους και έβαλα το στικάκι.

4:Μετά την επιλογή να κάνει boot ο υπολογιστής απο το στικάκι ξεκίνησε η εγκατάσταση τους.

5:Μέσα απο την εντολή (ls /cys/firmware/efi/efivars) έλεγξα την εγκυρώτητα των αρχείων του συστήματος EFI.

6:Απο το βήμα 2 εφόσον έδωσα την απαιτούμενη μνήμη απο τον σκληρό,με την εντολή cfdisk δημιούργησα ενα Linux Filesystem και ενα Linux Swap.

7:Μετά απο πολλές προσπάθειες και γράφωντας αρκετό κώδικα συνέχισα την εγκατάσταση των Arch με την εντολή pacstrap/mnt-base linux linux-firmware

8:Εφόσον,έγινε η εγκατάσταση όλων των απαραίτητων αρχείων προχώρησα στην δημιουργία χρηστών και στην συνέχεια προχώρησα στην εφαρμογή ενός grub menu το οποίο όταν ανοίγει ο υπολογίστης θα έχει την επιλογή είτε των Arch Linux είτε των Windows.

9:Τέλος είμαστε πλέον έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα Arch Linux.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα:

1. Αφού είχα δώσει τον απαιτούμενο χώρο, απο τα Windows οταν προχώρησα στην εγκατάσταση δυσκολεύτηκα στην δημιουργία του FileSystem και το Linux Swap όπου μέσα απο διάφορα forums βρήκα την λύση.

2. Σχετικά με τις εντολές επειδή ήτανε κάτι προτώτυπο για εμένα δυσκολεύτηκα αρκετά αλλά με διάφορα βιντεάκια και συζητήσεις με την ομάδα με τον καιρό εξοικειωνόμουν και κατάφερα να κάνω την εγκατάσταση.

3. Τέλος είχα θέμα με την διαμόρφωση του διαδικτύου πράγμα που με δυσκόλεψε και στην αρχή της εγκατάστασης.

Ασκήσεις στην γραμμή εντολών(journalctl -b,neofetch):

Μετά την εγκατάσταση του Arch Linux,χρησιμοποιήσα στο command line για εγγραφή οθόνης το (asciinema)όπου δοκίμασα τις 2 εξής εντολές του παραδοτέου για την εμφανιση σημαντικών πληροφοριών(bootlog,informations).

journalctl -b:

asciicast .......................................................................................................................................................................................................................................

neofetch:

asciicast

Εβδομάδα 3η

Συμμετοχικό περιεχόμενο ( Α1 ):

Για το 3ο παραδοτέο μας ζητήθηκε να συνεργαστούμε με την ομάδα μας, ώστε να κατασκευάσουμε την ιστοσελίδα του βιβλίου μέσα από τις τεχνολογίες jekyll, submodules. Στην συνέχεια μέσω αυτών των τεχνολογιών έπρεπε να προσθέσουμε 4 εικόνες τις δύο σε κανονική διάσταση και τις άλλες δυο σε πλάτος 160 pixel για το (thumb). Τέλος δημιούργησα ένα .md αρχείο για κάθε μια εικόνα στον φάκελο _gallery, οπου υπήρχαν τα στοιχεία (author, title, year, image_url, caption, license_url, license_text, categories, tags).

Οι εικόνες (png,md):

1.playStation.png

2.typewriter.png

3.playStation.md

4.typewriter.md

Οι Πηγές που χρησιμοποιήσα ( playsStation.png , _includes , images ):

1.playStation.png

2.typewriter.png

3.playStation.md

4.typewriter.md

Εβδομάδα 4η

Άσκηση γραμμής εντολών (warm up):

Για το 4ο Παραδοτέο επέλεξα απο τις ασκήσεις γραμμής εντολών, να εξασκηθώ στο να κατεβάσω ενα τραγούδι απο το youtube μέσω του konsole και εν συνεχεία χρησιμοποιήσα το asciinema για να κάνω εγγραφή οθόνης.

Asciinema (youtube-dl):

asciicast

Εβδομάδα 5η

Συμμετοχικό περιεχόμενο ( Α2 ):

Έχωντας πλέον εξοικειωθεί με το (git, GitHub, jekyll, cli) που είδαμε στα προηγούμενα παραδοτέα φτάνωντας στο 5ο παραδοτέο μας ζητήθηκε ένα σετ από θεματικές διαφάνειες και ένα χρονολόγιο από το παραδοτέο Α1 της 3ης εβδομάδας. Πρόσθεσα στα χρονολόγια (playStation.md & game_technology.md) τα αρχεία που δημιούργησα.

Slides game_technology:

Timeline playStation:

Εβδομάδα 6η

Κατασκευή βιβλίου ( Α ):

Για το 6ο Παραδοτέο ζητήθηκε να προσθέσουμε μια νέα ετικέτα (markdown tag) δικής μας έμπνευσης και το αντίστοιχο φίλτρο pandoc lua για την προσθήκη εκτενών σημειώσεων στο σώμα του βιβλίου.Επίσης σε αυτο το παραδοτέο αντιμετώπισα κάποιες δυσκολίες και δεν κατάφερα να ολοκληρώσω όλο το παραδοτέο σωστά.

contribution.md:

contribution3.lua:

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα:

1.Δεν μπόρεσα να μετατρέψω το βιβλίο σε .text.

2.Δεν μπόρεσα να επεξεργαστώ το make-latex.sh.

3.Δεν μπόρεσα να προσθέσω το σχόλιο μου μέσα στο βιβλίο.

Εβδομάδα 7η

Συμμετοχικό Περιεχόμενο ( Β1 ):

Βάση των προηγούμενων Παραδοτέων (Α1,Α2) μας ζητήθηκε να δουλέψουμε πάλι στο ομαδικό μας αποθετήριο για την ιστοσελίδα του βιβλίου του μαθήματος όπου χρειαζότανε να βρούμε μια νέα μελέτη περίπτωσης.

_case-study:

_includes:

images:

Οι Πηγές που χρησιμοποιήσα ( _case-study , _includes , images ):

1._case-study

2._includes

3.images

Εβδομάδα 8η

Άσκηση γραμμής εντολών

Για αυτό το Παραδοτέο μας ζητήθηκε ,να ασχοληθούμε με την πλέον γνώριμη γραμμή εντολών (απο το 4ο Παραδοτέο) και ιδιαίετερα να χρησιμοποιήσουμε έναν editor για να επεξεργαστούμε ένα κομμάτι κώδικα.Τέλος μέσω του konsole χρησιμοποιήσα το asciinema για εγγραφή οθόνης.

Asciinema:

asciicast

Εβδομάδα 9η

Συμμετοχικό περιεχόμενο ( Β2 )

Για το 9ο παραδοτέο συνεχίσαμε την εργασία, και πάλι στο ομαδικό μας αποθετήριο για την ιστοσελίδα του βιβλίου του μαθήματος βάση των προηγούμενων (Α1,Α2,Β1).

_biography:

_includes:

images:

Οι Πηγές που χρησιμοποιήσα ( _biography , _includes , images ):

1._biography

2._includes

3.images

Εβδομάδα 10η

Για αυτό το Παραδοτέο μας ζητήθηκε να ασχοληθούμε με την πλέον γνώριμη γραμμή εντολών, η εντολή που χρησιμοποιήσα ήτανε η youtube-dl με την διαφορά οτι σε αυτό το παραδοτέο οι εντολές εκτελούνται μέσω script.Τέλος μέσω του konsole χρησιμοποιήσα το asciinema για εγγραφή οθόνης.

Asciinema:

asciicast

Εβδομάδα 12η

Φτάνωντας στο τέλος αυτού του εξαμήνου,μπορώ να πω ότι χάρη σε αυτό το μάθημα εχω αποκτήσει αρκετές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο της πληροφορικής όπου με βεβαιώτητα παλιά θα μου φαινότανε αρκετά δύσκολα.Επίσης μπήκα στην διαδικασία να αναζητήσω διάφορα πράγματα στο διαδίκτυο για να βρω λύσεις σε πράγματα όπου δεν μου περνάγανε απο το μυαλό.Έμαθα μεσα απο διάφορες αποτυχίες πολύ ψάξιμο στο διαδύκτιο να εγκαταστώ τα arch linux και να χειρίζομαι αρκετά καλά το comand line.Εξοικειώθηκα και στο ομαδικό επίπεδο και έμαθα να χειρίζομαι διάφορες εφαρμογές όπως το github.Τέλος θα ήθελα να αναφέρω πως δεν κατάφερα να ολοκληρώσω με επιτυχία ολα τα Παραδοτέα παρόλα αυτά ασχολήθηκα και πάλεψα αρκετά για να τα ολοκληρώσω όλα.