Skip to content

Latest commit

 

History

History
 
 

2019061

Folders and files

NameName
Last commit message
Last commit date

parent directory

..
 
 

Επικοινωνία Ανθρώπου-Υπολογιστή

Ονοματεπώνυμο: Ελένη Τηλαβερίδου
ΑΜ: Π2019061
e-mail: [email protected]
Ομάδα: Οροσειρά

Εβδομάδα Όλα τα παραδοτέα βρίσκονται στην ίδια σελίδα της τελικής αναφοράς με τα προσωπικά στοιχεία σας (Όνομα, ΑΜ, github profile) και μαζί με αυτόν εδώ τον πίνακα περιεχομένων Σύνδεσμος στην εβδομαδιαία παρουσίαση προόδου στις συζητήσεις Αυτοαξιολόγηση σύμφωνα με τα κριτήρια της αντίστοιχης άσκησης
1 Δημιουργία ομάδας + Φορκ και δημιουργία σελίδας τελικής αναφοράς, προσθήκη πίνακα περιεχομένων, συγγραφή της εισαγωγής, αποστολή της εισαγωγής για σχολιασμό στην συζήτηση και καταγραφή του συνδέσμου συζήτησης δίπλα --> Ολοκληρώθηκε
2 Άσκηση γραμμής εντολών (linux install) Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μετά από πολλές επανεγκαταστήσεις
3 Συμμετοχικό περιεχόμενο A1 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μετά την επίλυση προβλημάτων με τα submodules
4 Άσκηση γραμμής εντολών (warm up cli) Ολοκληρώθηκε με επιτυχία χωρίς κάποια δυσκολία
5 Συμμετοχικό περιεχόμενο A2 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία χωρίς κάποια δυσκολία
6 Κατασκευή του βιβλίου Α Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μετά από την επίλυση προβλημάτων με τα arch linux
7 Συμμετοχικό περιεχόμενο B1 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μετά από την επίλυση conflicts στο αποθετήριο site
8 Άσκηση γραμμής εντολών Δεν ολοκληρώθηκε
9 Συμμετοχικό περιεχόμενο B2 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μετά από την επίλυση conflicts στο αποθετήριο site
10 Άσκηση γραμμής εντολών Δεν ολοκληρώθηκε
11 Κατασκευή του βιβλίου Β Δεν ολοκληρώθηκε
12 Τελική αναφορά* Ολοκληρώθηκε


Εισαγωγή


Η "Επικοινωνία Ανθρώπου-Υπολογιστή" κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντική στον τομέα μας, καθώς η αλληλεπίδραση της σύνθετης αυτής μηχανής και του ανθρώπου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Με την παρακολούθηση του συγκεκριμένου μαθήματος ευελπιστώ να εμβαθύνω τις γνώσεις μου πάνω στο αντικείμενο και να εξοικειωθώ τόσο με τη χρήση του GitHub όσο και των υπόλοιπων εργαλείων που θα χρειαστούμε για τις εργασίες. Αποφάσισα να ασχοληθώ με τη σχέση μουσική-τεχνολογία μιας και είναι δύο τομείς που με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και θα ήθελα να δω πως συνδιάζονται. Τέλος, συζητώντας τις εργασίες με την ομάδα μου αναμένω την ολοκλήρωση της αναφοράς μου στο τέλος του εξαμήνου με επιτυχία.



Άσκηση γραμμής εντολών (linux install)

Σε αυτό το παραδοτέο κατάφερα να εγκαταστήσω τα Arch Linux σε usb. Έκανα τη διαδικασία πολλές φορές επειδή αντιμετώπισα αρκετά προβλήματα, τα οποία πιστεύω οτι ευθύνονται στην λιγοστή εμπειρία που έχω με τα λειτουργικά συστήματα UNIX. Δοκίμασα να κάνω την εγκατάσταση με δύο usb's αλλά τελικά κατέληξα να χρησιμοποιώ το VMware Workstation και ένα usb. Βασικό πρόβλημα της εγκατάστασης ήταν το πολύ αργό usb 2.0, αλλά και το γραφικό περιβάλλον του Plasma. Έτσι, τελικά χρησιμοποίησα usb 3.2 και το Gnome για την εκτέλεση των παραδοτέων.


Screenshot από την εντολή neofetch και link από το Asciinema.


Asciinemascreen


🔹 Asciinema-neofetch 🔹


Link για την εντολή journalctl -b


🔹 Asciinema-journalctl 🔹




Συμμετοχικό περιεχόμενο A1


Στο συγκεκριμένο παραδοτέο αντιμετωπίσαμε κάποιες δυσκολίες με τα submodules της ιστοσελίδας της ομάδας και χρειάστηκε να γίνει αρκετές φορές από την αρχή. Τελικά, πρόσθεσα στην ιστοσελίδα της ομάδας μου τα παρακάτω:

1η προσθήκη: Moog Synthesizer

moog-synthesizer

Το Moog Synthesizer δημιουργήθηκε από τον Robert Moog όταν συνάντησε τον συνθέτη Herb Deutsch ο οποίος έφτιαχνε ηλεκτρονική μουσική μέσω μιας χρονοβόρας διαδικασίας. Οι δυο τους συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός στούντιο ηλεκτρονικής μουσικής.Το Moog Synthesizer αποτελούνταν από διαφορετικά modules (τμήματα) που δημιουργούσαν και διαμόρφωναν ήχους. Ο χρήστης συνδέοντας τα modules με patch cords, καλώδια παρόμοια με τα σημερινά καλώδια δικτύου, δημιουργούσε τον επιθυμητό ήχο. Εκτός από τα modules, το moog synthesizer είχε και πλήκτρα (πιάνο), πετάλια για τα πόδια, χειριστήρια joystick κ.α. με τα οποία ο ήχος είχε τελικά καλύτερα αποτελέσματα.



2η προσθήκη: Pro Tools

Pro Tools

Το Pro Tools ήταν μια εφαρμογή για δημιουργία ψηφιακής μουσικής και χρησιμοποιούνταν για ηχογράφηση, επεξεργασία και mastering. Οι δημιουργοί της, Evan Brooks και Peter Gotcher, την εμπνεύστηκαν από το user interface της MAC αλλά στη συνέχεια διατέθηκε και για windows. Στο συγκεκριμένο μοντέλο, η διεπαφή ήχου παρείχε στον χρήστη μόνο 4 κανάλια ταυτόχρονα, αλλά μπορούσε να χρησιμοποιεί απεριόριστα εικονικά κανάλια.




Δημιούργησα ένα test fork και ένα test branch για να ελέγξω τη λειτουργία της ιστοσελίδας μου πριν κάνω Pull Request στην ομάδα μου.


Τα Pull Request προς την ομάδα μου:
🔹 site
🔹 _gallery
🔹 images

Η ιστοσελίδα της ομάδας μου -> Oroseira site




Άσκηση γραμμής εντολών (warm up cli)

Στο συγκεκριμένο παραδοτέο παρακολούθησα τον καιρό σε δύο τοποθεσίες της Ελλάδας, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη. Χρησιμοποίησα την εντολή curl αφού την εγκατέστησα στο καινούριο μου λειτουργικό σύστημα και την υπηρεσία πρόγνωσης καιρού wttr.in.


asciicast




Συμμετοχικό περιεχόμενο A2


Για αυτό το παραδοτέο πρόσθεσα το Moog Synthesizer και το Pro Tools στο Χρονολόγιο και στις Διαφάνειες της ιστοσελίδας της ομάδας μου, με βάση τις κατηγορίες που κατατάσσονται. Παρακάτω φαίνονται οι προσθήκες μου:

🔹 Χρονολόγιο:

Moog Synthesizer - Συσκευές Εισόδου

Moog-timeline





Pro Tools - Διαδραστικά Συστήματα

ProTools-timeline








🔹 Διαφάνειες:

Moog Synthesizer - Τεχνολογία

Moog-slides





Pro Tools - Εργαλεία και Τεχνικές

ProTools-slides



Οι προσθήκες μου στο Χρονολόγιο και τις Διαφάνειες της ιστοσελίδας μου:







Κατασκευή του βιβλίου Α



Για το παραδοτέο 6 πρόσθεσα μια δική μου παράγραφο-υποσημείωση στο βιβλίο του μαθήματος. Για τη διαδικασία χρησιμοποίησα το usb με τα Arch Linux χωρίς να αντιμετωπίσω κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.

Η προσθήκη μου αφορά τη μουσική και την σύνθεση μουσικής. Βρίσκεται στο Κεφάλαιο 5: "Αρχέτυπα" και συγκεκριμένα στο 5.3: "Σύνθετα στυλ διάσρασης". Στην παράγραφο που έγραψα, αναφέρθηκα στην σημασία ύπαρξης γρήγορης και αποτελεσματικής διάδρασης του συνθέτη με τον υπολογιστή του, για την καλύτερη αποτύπωση των ιδεών του.


Παρακάτω φαίνεται η προσθήκη μου στο βιβλίο:

screenshot



🔹Link από το .lua αρχείο μου: music.lua
🔹link από το .md αρχείο μου: music.md
🔹link από το φάκελο του screenshot μου: Screenshot

Tο book μου.


❗ Το βασικό πρόβλημα που αντιμετώπισα και δεν έχω καταφέρει να λύσω είναι οι εικόνες στο book.pdf μου, οι οποίες δεν εμφανίζονται και έτσι το βιβλίο φαίνεται να είναι 174 σελίδες αντί για 311.



Συμμετοχικό περιεχόμενο B1



Για το Συμμετοχικό περιεχόμενο Β1 πρόσθεσα στην ιστοσελίδα του μαθήματος μια μελέτη περίπτωσης σχετικά με τις Κονσόλες Μίξης.
Πρόσθεσα στον φάκελο _casestudy το αρχείο mixingconsoles.md και στον φάκελο _includes το αρχείο cs-mixingconsoles.md. Επίσης, πρόσθεσα τις παρακάτω εικόνες σχετικά με το θέμα μου:

dm2000


reddconsole



Η προσθήκη της μελέτης περίπτωσης στην ιστοσελίδα μου (τεστ) και στην ιστοσελίδα της ομάδας μου .




Τα Pull Request προς την ομάδα μου:

🔹 site
🔹 images




Συμμετοχικό περιεχόμενο B2



Στο Συμμετοχικό περιεχόμενο Β2 η προσθήκη μου για την ιστοσελίδα του μαθήματος είναι η βιογραφία του Rupert Neve.

rupert-neve


Ο Arthur Rupert Neve ήταν ένας Βρετανοαμερικανός ηλεκτρονικός μηχανικός και επιχειρηματίας, ο οποίος ήταν πρωτοπόρος σχεδιαστής επαγγελματικού εξοπλισμού ηχογράφησης. Σχεδίασε εξοπλισμό αναλογικής ηχογράφησης και μίξης ήχου που ήταν περιζήτητος από επαγγελματίες μουσικούς και τεχνικούς ηχογράφησης.

Η προσθήκη της βιογραφίας στην ιστοσελίδα μου (τεστ) και στην ιστοσελίδα της ομάδας μου .

Τα Pull Request προς την ομάδα μου:

🔹 site
🔹 images



Τελική αναφορά



Ολοκληρώνοντας τα παραδοτέα και έχοντας πλέον μια συνολική εικόνα της αναφοράς μου, μπορώ να πω ότι κατανόησα σε βάθος την έννοια της διάδρασης και τον ρόλο που έχει στην ζωή του ανθρώπου. Μετά από πολλές δοκιμές και αλλαγές κατάφερα να μπορώ να χειριστώ πολύ καλά την γραμμή εντολών και το GitHub. Δυστυχώς δεν ολοκλήρωσα όλα τα παραδοτέα γιατί προτίμησα να επενδύσω στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Μετά την ενδιάμεση αξιολόγηση κατανόησα καλύτερα τα ζητούμενα του μαθήματος και αποφάσισα να αλλάξω θέμα σε όλη μου την αναφορά. Στην επιλογή θέματος με βοήθησαν πολύ τα βίντεο κουίζ και συγκεκριμένα αυτά του Jaron Lanier, ο οποίος μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον προσωπικότητα και ήθελα να μάθω περισσότερα για την ενασχόλησή του με την μουσική.



Βίντεο Κουίζ

🔳 Τίτλος Πραγματοποιήθηκαν Εμπρόθεσμα
1 Digibarn: Xerox Professinal Workstation Xerox Star 8010 (1981)

2 UNIX: Making Computers Easier To Use -- AT&T Archives film from 1982, Bell Laboratories

3 Xerox Star User Interface (1982) 1 of 2

4 Alto System Project: Larry Tesler demonstration of Gypsy

5 Alan Kay: Doing with Images Makes Symbols (Full Version)

6 FIXING ELECTRONIC LITERATURE - Ted at the Googleplex, 2007

7 Oral History of Douglas Engelbart

8 Engelbart's Unfinished Revolution 1998 Session IV

9 Dynabook: The Complete Story

10 Alan Kay at Media Lab 30

11 Jaron Lanier - Learning by Experience & Play