Skip to content

Latest commit

 

History

History

2017178

Folders and files

NameName
Last commit message
Last commit date

parent directory

..
 
 

Επικοινωνία ανθρώπου-υπολογιστή

Ονοματεπώνυμο: Πηνελόπη Σίμτση

Αριθμός Μητρώου: Π2017178

Εβδομάδα* Παραδοτέο Αξιολόγηση Πηγές
1 Εισαγωγή Εξοικίωση με την markdown
2 Άσκηση γραμμής εντολών Πρώτη επαφή με arch, πρώτη επαφή με τερματικό Arch Installation, neofetch
3 Άσκηση γραμμής εντολών Γνωριμία με τα pipelines και άλλες βασικές εντολές τερματικού χάρη στο παρακάτω tutorial
4 συμμετοχικό περιεχόμενο A1 Πρώτη συμμετοχή σε project τέτοιας κλίμακας, εξοικίωση με git, submodules, netlify Submodule Manipulation
5 συμμετοχικό περιεχόμενο A2 Επιπλέον εξοικίωση με το συγκεκριμένο project
6 Άσκηση γραμμής εντολών Εξοικίωση με νέους text editors, επαφή με νέους τρόπους configuration εφαρμογών Vim config tutorial
7 Άσκηση γραμμής εντολών Περαιτέρω εξοικίωση με το τερματικό, χρήση νέου text editor Emacs Installation
8 συμμετοχικό περιεχόμενο B1 αντιμετώπιση προβλημάτων μέσω του git, επιπλέον γνώσεις πάνω στο αντικείμενο του AR
9 Άσκηση γραμμής εντολών
10 συμμετοχικό περιεχόμενο B2
11 Άσκηση γραμμής εντολών
12 Τελική αναφορά και αίτημα ενσωμάτωσης για βαθμολόγηση Ικανοποίηση στόχων
13 Συμμετοχή στα discussions

Εισαγωγή

Η επικοινωνία Ανθρώπου-Υπολογιστή έχει ως στόχο να μας εισάγει στο ευρύ πεδίο μελέτης της αλληλεπίδρασής μας με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Πιο συγκεκριμένα, η αλληλεπίδραση αυτή πραγματοποιείται μεταξύ χρηστών και υπολογιστών στο επίπεδο του user interface μέσω του κατάλληλου software και hardware. Είναι προφανες λοιπόν, πως αποτελεί πλέον απαραιτητο εφόδιο για τον κάθε άνθρωπο, καθώς ολο ένα και περισσότερο οι υπολογιστές κατακλίζουν την καθημερινότητα μας και η τεχνολογία συνεχώς εξελισσεται.

Αντικείμενο μελέτης αποτελούν τα μέσα και οι διαδικασίες με τις οποίες επιτυγχάνεται η ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ των ανθρώπινων οντοτήτων και των υπολογιστών, και όλα αυτά με τη βοήθεια γλωσσών προγραμματισμου όπως η HTML, JavaScript και CSS. Σημαντικά επιστημονικά επίπεδα με τα οποία θα έρθουμε σε επαφή είναι η θεωρία της επικοινωνίας και των μέσων, ο σχεδιασμός οπτικών εμπειριών όπως και ο προγραμματισμός της διάδρασης.

Μέσα απο το μαθημα αυτό, και της εργασίας που έχω κληθεί να διεκπεραιώσω, στόχος μου είναι, με την σχεδίαση ευχρηστων για τον κάθε άνθρωπο υπολογιστών ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του, να δημιουργήσω ένα πιο προσιτό κλίμα μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή και να συμβάλλω και εγώ με της γνωσεις που θα προσκομίσω με το πέρας του μαθήματος στην βελτίωση της μεταξυ τους επικοινωνίας. Επιπλέον, θα αποκτήσω την δυνατότητα αξιολόγησης του βαθμού χρηστικότητας διαφόρων υπολογιστικών συστημάτων, βασιζόμενη στις γνώσεις μου καθώς και στις διάφορες τεχνολογίες που ήδη υπάρχουν. Ωστόσο, ο πιό σημαντικός στόχος όλων αποτελεί η σκέψη και υλοποίηση ενός τρόπου αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή που δεν υλοποιηθεί ακόμα, μια καινούργια δημιουργία βασισμένη στις γνώσεις που προκειται να αποκτήσω μέσα από το μάθημα, που θα κάνει την αλληλεπίδραση των χρηστών με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ακόμα πιο εύκολη και άμεση. Τέλος, θα μάθω να εργάζομαι σε ένα φιλικό προς τον χρήστη ιστότοπο, το GitHub, μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθούν όλα τα παραδοτέα της εργασίας.

1ο Παραδοτέο:

Επίδειξη του software και hardware

Μέσω του Ubuntu VirtualBox 1.2 κατέβασα και έτρεξα το neofetch ώστε να μου εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά και διαφορες πληροφορίες σχετικά με το software και το hardware του υπολογιστή όπως history, πληροφορίες για το CPU, Memory, χρονος εκτέλεσης. Έτρεξα τις εντολές της εκφώνησης, οπως την bashrc και την neofetch.

Χάρη στο εξής tutorial κατάφερα να εγκαταστήσω και να τρέξω την εντολή neofetch σε arch linux, όπως θα δείτε παρακατω. Η εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε σε υπολογιστή HP Compaq 6730s με τα εξής χαρακτηριστικά: OS: Arch Linux x86_64
Host: HP Compaq 6730s F.20 Kernel: 5.15.5-arch1-1
Uptime: 48 mins
Packages: 157 (pacman)
Shell: bash 5.1.12
Resolution: 1280x800
CPU: Intel Pentium Dual T3400 (2) @ 2.166GHz
GPU: Intel Mobile 4 Series Chipset Memory: 349MiB / 3825MiB
Παρότι στο tutorial γίνεται επίδειξη εγκατάστασης boot manager (ειδικότερα grub) η εγκατάσταση δεν πέτυχε με αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια ενεργοποίησης των arch συνοδεύεται απο μια σειρά εντολών. Παρακάτω ακολουθεί το asciicast:

2ο Παραδοτέο

download mp3

Ακολουθήθηκαν οι οδηγίες εγκατάστασης του youtube-dl ενώ το mpv εγκαταστήθηκε με apt install mpv. Στη συνέχεια κατέβασα 4 τραγούδια, τα έβαλα σε μία λίστα και ξεκίνησα την αναπαραγωγή.

3ο Παραδοτέο

edit the vim or the shell configuration file

Syntax highlighting, numbered lines και colour scheme "morning" στο vim .

4ο Παραδοτέο

organize your notes with emacs

asciicast

Using emacs's org mode to enable highlighting and other handy functionality for writing notes

Α1: Προσθήκη 2 εικόνων

  1. Επέλεξα τις εικόνες μέσω της βικιπαίδειας απο όπου και τις κατέβασα, και έπειτα δημιούργησα new file για κάθε εικόνα σε png μορφή στο images και "έσυρα" τη κατεβασμένη εικόνα. Για την thump εικόνα ακολούθησα ακριβως την ίδια διαδικασία με την διαφορά πως άλλαξα το πλάτος σε 160 pixel πρώτα με την χρήση ενός online resizer.
  2. Δημιούργησα ένα .md αρχείο για κάθε μια εικόνα στον φάκελο _gallery, οπου υπήρχαν σχετικά στοιχεία (author, title, year, image_url, caption, license_url, license_text, categories, tags)

### DuckDuckGo Images Image link : https://github.com/p17simt/images/blob/master/duckduck.png Thump link : https://github.com/p17simt/images/blob/master/duckduckthump.png gallery duckduck.md Link : https://github.com/p17simt/_gallery/blob/master/duckduck.md Safari Images -Image Link : https://github.com/p17simt/images/blob/master/safari.png -Thump Link : https://github.com/p17simt/images/blob/master/safarithump.png gallery -Safari.md Link : https://github.com/p17simt/_gallery/blob/master/safari.md

Κατόπιν επίδειξης της προόδου μου σε αντίστοιχη συνάντηση, αποφάσισα να αλλάξω τις προσθήκες μου ώστε να έρθω πιο κοντά στο ζητούμενο του μαθήματος, την αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή

3D Touch Images

Multi-touch Trackpad Images

Αφού τοποθέτησα τα νέα αρχεία στα κατάλληλα αποθετήρια, προχώρησα στον συγχρονισμό των submodule, την οποία διαδικασία θα δείτε παρακάτω: και εν τέλει μέσω του netlify είχα ένα λειτουργικό αντίγραφο της αρχικής ιστοσελίδας με τις τροποποιήσεις μου μέσα.

A2: Δημιουργία ενος χρονολογίου και ενός σετ διαφανειών

Σκοπός: Να συνδυάσω τις εικόνες που επέλεξα να ανεβάσω στην υποενότητα Α1 με εικόνες που ήδη υπήρχαν στον φάκελο _gallery.

  • Πρόσθεσα στα χρονολόγια input_devices.md & apple.md τα αρχεία που δημιούργησα, και εμφανίζονται εδω και εδώ αντίστοιχα
  • Πρόσθεσα στις διαφάνειες definitions.md τα αρχεία, καθώς με βάση το περιεχόμενο φαινόντουσαν πιο κοντά στην λογική του μαθήματος. Βρίσκονται εδώ (τα thumbnail δε φορτώνουν, όμως οι φωτογραφίες εμφανίζονται κανονικά)

B1 : Συγγραφή βιογραφικού

Βασισμένη στην βιογραφία του Jaron Lanier ο οποίος έχει ασχοληθεί με τα συστήματα εικονικής πραγματικότητας, αποφάσισα να γράψω για τον βασικό σχεδιαστή του HoloLens, τον Alex Kipman. Δημιουργήθηκαν δύο markdown αρχεία, ένα στον φάκελο _biography και ένα στο submodule _includes/extras ακολουθώντας την δομή των ήδη υπάρχοντων αρχείων. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε μια φωτογραφία του Kipman στο images και έγινε εκ νέου συγχρονισμός των submodule. Το netlify αδυνατούσε να κάνει deploy τη σελίδα καθώς απουσίαζαν αρχεία απο το _includes/extras (στην πραγματικότητα υπήρχαν, απλά είχαν αλλάξει ονόματα) οπότε με το git reset επανέφερα το submodule σε πρηγούμενη κατάσταση που τα αρχεία είχαν τα ονόματα αυτών που προκαλούσαν σφάλματα στο netlify. Η σελίδα έκανε επιτυχώς build και μπορείτε να βρείτε:

  • Την βιογραφία εδώ
  • Το αρχείο που τοποθετήθηκε στο _biography έδω
  • Το αρχείο του submodule εδώ
  • Και τέλος τη φωτογραφία του Kipman εδώ

Β2 : Συγγραφή μελέτης περίπτωσης

Έχοντας ακούσει αρκετές φορές για το πληκτρολόγιο dvorak, αποφάσισα για τις ανάγκες του μαθήματος να μελετήσω το Dvorak και τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Βασική πηγή πληροφόρησης αποτέλεσε το https://dvorak-keyboard.com. Η χρήση των submodule για το παραδοτέο ήταν ήδη γνωστή απο προηγούμενα παραδοτέα, έτσι η διαδικασία ήταν εύκολη. Λόγω αλλαγών στο _bibliography το site δεν έκανε build, έτσι το εγκατέστησα ως submodule και κάνοντας git reset HEAD --hard χωρίς ωστόσο να το χρησιμοποιήσω στην εργασία.

  • Η μελέτη περίπτωσης εδώ
  • Το αρχείο που βρίσκεται στο _case-study/ εδώ
  • Το εκτεταμένο αρχείο που βρίσκεται στο _includes/extras εδώ
  • Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν εδώ και εδώ

Τελική αναφορά

Επίλογος

Μπαίνοντας σε αυτό το μάθημα δεν γνώριζα τίποτα περί linux και github. Ωστόσο πλέον μπορώ να πω ππως έχω έστω μια βασική εξοικίωση με τα εν λόγω συστήματα. Επιπλέον, η εμπειρία που απέκτησα δουλεύοντας πάνω σε project όπως το pibook είναι χρήσιμη καθώς μου έδωσε μια ιδέα για το πως συνεργάζονται προγραμματιστές μεγάλων project.

Συμμετοχή στο github

Κατόπιν προτροπής του κ. Χωριανόπουλου, μελέτησα υποβολές συναδέλφων μου και πρότεινα διορθώσεις με βάση τα όσα μου είπε σχετικά με τη δική μου αναφορά. Ακολουθεί πίνακας με τις σχόλια και που έγιναν.

Σχόλια Προτεινόμενες Διορθώσεις
Σχόλιο 1 Τροποποίηση δομής φακέλου παραδοτέου ώστε να περιέχει μόνο το .md αρχείο
Σχόλιο 2 Πρόταση διαφορετικής μορφοποίησης του πίνακα παραδοτέων, έλεγχος conflicts
Σχόλιο 3 Διορθώσεις στη markdown
Σχόλιο 4 Διορθώσεις στη markdown
Σχόλιο 5 Προσθήκη πίνακα παραδοτέων