Skip to content

Latest commit

 

History

History

2016099

Folders and files

NameName
Last commit message
Last commit date

parent directory

..
 
 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

Δημητρης Γρηγοροπουλος

ΑΜ: Π2016099

Edpuzzle: p16grig2 P2016099

Activelylearn: p2016099 p2016099

Εβδομάδα Παραδοτέο Αυτοαξιολόγηση
1 Εισαγωγή + Σύνοψη Υλοποιημένη , συνοπτική
2 Άσκηση γραμμής εντολών (set-up the main dependencies and demonstrate your base system) Υλοποιημένη (περιέχει pipeline), καλής ποιότητας άσκηση & παρουσίαση
3 Άσκηση γραμμής εντολών (Aναφορές με τις ενέργειες που έγιναν για την εγκατάσταση και προσαρμογή του νέου λειτουργικού συστήματος) καλές συνοπτικές αναφορές με σχετικά λινκς
4 συμμετοχικό περιεχόμενο 1A Υλοποιημένη , καλής ποιότητας
5 Άσκηση γραμμής εντολών (Aναφορές με τις ενέργειες που έγιναν για την εγκατάσταση και προσαρμογή του νέου λειτουργικού συστήματος(συνέχεια)) καλές συνοπτικές αναφορές με σχετικά λινκς
6 συμμετοχικό περιεχόμενο 2A Υλοποιημένη , καλής ποιότητας
7 Άσκηση γραμμής εντολών(Download mp3 + use the terminal as an IDE : SpaceVim + try different terminals and shells : fish) Υλοποιημένη (περιέχει bash script) ,καλές παρουσιάσεις
8 συμμετοχικό περιεχόμενο 1B Υλοποιημένη , καλής ποιότητας
9 Άσκηση γραμμής εντολών (use org mode + format your report) Υλοποιημένη ,μέτριας ποιότητας παρουσιάσεις
10 συμμετοχικό περιεχόμενο 2B Υλοποιημένη , καλής ποιότητας
11 Άσκηση γραμμής εντολών (organise the terminal window into multiple areas) Υλοποιημένη ,καλή παρουσίαση
12 Τελική αναφορά + Συμμετοχή σε συζητήσεις Υλοποιημένη τελική αναφορά που καλύπτει όλα τα ζητούμενα

Σε αυτό το μάθημα έχω σαν στόχο να μάθω για νέα εργαλεία που θα με βοηθήσουν στην εμπειρία μου χρησιμοποιώντας Linux και να αποκτήσω νέες γνώσεις σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ χρήστη και υπολογιστή ώστε να μπορέσω να τα εφαρμόσω σε μελλοντικά μου πρότζεκτ .

Οι ανάγκες μου από το μάθημα είναι να δω θεωρητικά και πρακτικά παραδείγματα για την σωστή σχεδίαση και υλοποίηση συστημάτων που έχουν στο επίκεντρο τους την διάδραση μεταξύ ανθρώπου–υπολογιστή , ειδικότερα θέλω να μάθω την γραφική επαφή την ιστορία της και παραδείγματα υλοποιήσει της .

Και γιαυτό σκοπεύω να κάνω όσες περισσότερες ασκήσεις γραμμής εντολών μπορώ και να μελετήσω όλο το θεωρητικό υλικό που μας δίνετε .

Σύνοψη :

Όλα τα παραδοτέα ολοκληρώθηκαν πλήρως και στην ώρα τους ,κάθε παραδοτέο έχει κείμενο που επεξηγεί για πoιο λόγο επιλέχτηκε ή περιγραφικά τι γίνεται . Στον πίνακα περιεχομένων υπάρχουν οι τίτλοι των παραδοτέων που υλοποιήθηκαν όπως και μικρο κείμενο αυτοαξιολόγησης για το κάθε παραδοτέο . Κατά την υλοποίηση των παραδοτέων δεν υπήρξαν δυσκολίες ή προβλήματα άξια αναφοράς .

Κάνω μια απλή warm-up άσκηση ώστε να δείξω ότι τα Arch έχουν εγκατασταθεί και ότι λειτουργούν

  • Πρώτα ανοίγω το config αρχείο του bash και αλλάζω το όνομα που εμφανίζεται

  • μετά εκτελώ την εντολή source για να ξαναφορτώσω το config αρχείο του bash

  • εκτελώ την εντολή ls μαζί με τα arguments -a που δείχνει όλα τα .αρχεία και το -l που τα παρουσιάζει σαν λίστα και κάνω pipeline με την head που δείχνει μόνο τα πρώτα 10 αποτελέσματα

  • στην συνέχεια εκτελώ την εντολή cat στο bash profile μου

  • και στο τέλος εκτελώ την εντολή neofetch

Εγκατάσταση

Το σύστημα είναι dual boot . Μέσω του Windows disk manager έκανα partition τον δίσκο μου . Kατέβασα το iso του Arch και με την βοήθεια του Rufus το έβαλα σε ένα usb stick . Ακολουθώντας το wiki εγκατέστησα το Arch .

Περιληπτικά τα βήματα

  • έκανα φορματ τα partitions που έκανα μέσω του windows disk manager

  • έκανα mount τον δίσκο μου

  • έκανα update το ρολόι του συστήματος

  • κατέβασα τα locales που ήθελα (us , gr)

  • δημιούργησα ένα hostname

Neofetch

Δισκος

Δίκτυο

NeWS

Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το NeWS ,που είναι ένα σύστημα παραθύρων το οποίο έχει σταματήσει η προσφορά του , γιατί μου φάνηκε ενδιαφέρον το πως ποιο δυνατό αλλά ποιο αργό NeWS έχασε εναντίον του συστήματος παραθύρων X και για ποιο λόγο .

Αλλαγμένα αρχεία:

images(thumbnail) & images(κανονική)

gallery

Quantel-Paintbox

Το Quantel Paintbox υπήρξε ένα από τα πρώτα συστήματα που δεν απευθύνονταν σε μηχανικούς αλλά σε σχεδιαστές και μου φάνηκε ενδιαφέρον η σχεδίαση του και το πως προωθήθηκε σε ανθρώπους που πιθανός δεν είχαν καμιά σχέση μέχρι τότε με υπολογιστές .

Αλλαγμένα αρχεία:

images(thumbnail) & images(κανονική)

gallery

Όλα εγκαταστάθηκαν μέσο pacman

Ηχος

Για τις ανάγκες του ήχου αρχικά εγκατέστησα το PulseAudio αλλά μετά από δοκιμή , ακόμα και με διάφορα tweaks , η ποιότητα του ήχου ήταν ελλιπής γιαυτό εγκατέστησα το PipeWire & το WirePlumber σαν session manager.

GUI

Σαν display server εγκατεστησα το Xorg και το LightDM σαν display manager .

Σαν desktop environment εγκατέστησα το xfce4 με σαν επιπρόσθετο αυτό το θέμα

Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το xfce και για στιλιστικούς λόγους και για λόγους απόδοσης . Το μηχάνημα μου είναι αρκετά παλιό οπότε ένα ελαφρύ DE ήταν ότι χρειαζόμουν .

αλλαγμένο αρχείο

αλλαγμένο αρχείο

Download mp3

Δημιούργησα ένα bash script το οποίο χρησιμοποιεί το youtube-dl & το mpv . Μέσω της δυνατότητας ytsearch του youtube-dl βρίσκω το id του βίντεο που ψάχνω και ανακατασκευάζω το url του βίντεο και μέσω του mpv με συνδυασμό με το youtube-dl παίζουν το βίντεο και το αποθηκεύουν .

το script(Dropbox)

το script(Github repo)

(κατά την υλοποίηση ξέχασα να αλλάξω το file format του αποθηκευμένου αρχείου και αποθηκεύεται σε .mkv)

use the terminal as an IDE : SpaceVim

Εδώ δημιουργώ ένα απλό Hello World πρόγραμμα γραμμένο στην Golang όπου δείχνω την δυνατότητα auto-complete και την δυνατότητα να εκτελείται το πρόγραμμα μέσα στο Vim(Neo-vim ποιο συγκεκριμένα) .

try different terminals and shells : fish

Χρησιμοποιώ το fish και επαναλαμβάνω τις δυο πάνω ασκήσεις .

Αποφάσισα να γράψω για το σύστημα παραθύρων Χ γιατί μου κίνησε την περιέργεια η σταδιοδρομία του από ένα απλό πανεπιστημιακό πρότζεκτ σε ένα πρόγραμμα που έχει το “μονοπώλιο” στα συστήματα Linux όταν πρόκειται για συστήματα παραθύρων .

Case-study X window system

sources

Wikimedia Foundation. (2021, November 29). X window system. Wikipedia. Retrieved December 4, 2021, from https://en.wikipedia.org/wiki/X_Window_System#Purpose_and_abilities.

X window system. (n.d.). Retrieved December 4, 2021, from https://www.cs.mcgill.ca/~rwest/wikispeedia/wpcd/wp/x/X_Window_System.htm.

Tyler, C. (n.d.). X power tools. O'Reilly Online Learning. Retrieved December 4, 2021, from https://www.oreilly.com/library/view/x-power-tools/9780596101954/ch01.html.

Wikimedia Foundation. (2021, November 24). Project athena. Wikipedia. Retrieved December 4, 2021, from https://en.wikipedia.org/wiki/Project_Athena.

use org mode

Εδώ κάνω ένα απλό demo όπου δείχνω ένα αρχείο σε org mode με 2 heading και ένα TODO και προσθέτω ένα σχόλιο .

format your report

Δημιουργώ ένα απλό αρχείο το οποίο έχει τίτλο , συγγραφέα και μια παράγραφο και το μετατρέπω με την βοήθεια του groff σε PDF μορφή .

Αποτέλεσμα

Ψάχνοντας για το σύστημα παραθύρων Χ βρήκα αρκετά στοιχεία για τον δημιουργό του ,τον Michael L. Dertouzos , ο οποίος πήρε μέρος σε αρκετά πρότζεκτ τα οποία είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην πληροφορική και γενικότερα στον κόσμο και πως σε ότι έκανε είχε πάντα μια ανθρωποκεντρική όψη.

Βιογραφία του Michael L. Dertouzos

αρχεια

image,thumbnail,bio-dertouzos.md,michael-dertouzos.md

sources

Wikimedia Foundation. (2021, October 23). Michael Dertouzos. Wikipedia. Retrieved December 18, 2021, from https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Dertouzos

MIT professor Michael L. Dertouzos dies at 64; it pioneer who made technology accessible. MIT News | Massachusetts Institute of Technology. (n.d.). Retrieved December 18, 2021, from https://news.mit.edu/2001/dertouzos829

Kurzweilai.net. (n.d.). Retrieved December 18, 2021, from https://web.archive.org/web/20050404124848/http://www.kurzweilai.net/bios/frame.html?main=%2Fbios%2Fbio0018.html

organise the terminal window into multiple areas

Χρησιμοποιώντας το tmux χωρίζω το τερματικό σε δυο και στο ένα παράθυρο έχω το glances όπου παρακολουθηθεί το σύστημα μου ενώ στο άλλο παράθυρο σερφάρω στο διαδίκτυο .

Με το πέρας του μαθήματος ολοκλήρωσα σε μεγάλο βαθμό τους στόχους μου , βρήκα αρκετά εργαλεία που διευκολύνουν την εμπειρία μου στα Linux όπως το fish που πλέον είναι το default command line shell μου , το spacevim που επίσης είναι το default μου IDE και το tmux που έχει αρκετές χρήσεις .

Επίσης κατάφερα να μελετήσω για την γραφική επαφή και μέσω του υλικού που μου δόθηκε και μέσω της προσωπικής μου μελέτης όταν έψαχνα πληροφορίες για το NeWS & το σύστημα παραθύρων X , όπως και γενικότερα για την διάδραση μεταξύ ανθρώπου-υπολογιστή .

Ανάλογα τώρα με τα παραδοτέα , το μεγαλύτερο “πρόβλημα” το αντιμετώπισα με τα παραδοτέα “”Αναφορές με τις ενέργειες που έγιναν για την εγκατάσταση και προσαρμογή του νέου λειτουργικού συστήματος “” δεν μου έγινε κατανοητό σε τι θέλατε να εμβαθύνουμε (Μονό στο λειτουργικό σύστημα ή και άλλες εφαρμογές που είναι για καθημερινή προσωπική χρήση) . Οι ασκήσεις γραμμής εντολών ήταν αρκετά καλές και χρήσιμες γιαυτό αποφάσισα να κάνω όσες ποιο πολλές μπορούσα και για βαθμολογικούς λόγους και ποιο πολύ για προσωπικούς λόγους , κατά την υλοποίηση τους δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα και όλα κύλισαν ομαλά . Για το συμμετοχικό περιεχόμενο επίσης δεν υπήρξαν προβλήματα και όλα κύλισαν ομαλά , για τα συγκεκριμένα παραδοτέα αποφάσισα να επικεντρωθώ σε συστήματα που επηρεάζουν την διάδραση του χρήστη με τον υπολογιστή .

Ομαδικότητα

Git submodules + Netlify #1666

Πρόβλημα με το git push #1650