Skip to content

Latest commit

 

History

History

2015017

Folders and files

NameName
Last commit message
Last commit date

parent directory

..
 
 

Επικοινωνία Ανθρώπου-Υπολογιστή

**Τριαντάφυλλος Καραδήμος**

**Π2015017**

https://p15kara.netlify.app/

Εβδομάδα Όλα τα παραδοτέα βρίσκονται στην ίδια σελίδα της τελικής αναφοράς με τα προσωπικά στοιχεία σας (Όνομα, ΑΜ, github profile) και μαζί με αυτόν εδώ τον πίνακα περιεχομένων Σύνδεσμος στην εβδομαδιαία παρουσίαση προόδου στις συζητήσεις Αυτοαξιολόγηση σύμφωνα με τα κριτήρια της αντίστοιχης άσκησης
1 Δημιουργία ομάδας + Φορκ και δημιουργία σελίδας τελικής αναφοράς, προσθήκη πίνακα περιεχομένων, συγγραφή της εισαγωγής, αποστολή της εισαγωγής για σχολιασμό στην συζήτηση και καταγραφή του συνδέσμου συζήτησης δίπλα --> https://github.com/courses-ionio/help/discussions/873
2 Άσκηση γραμμής εντολών (linux install) https://github.com/courses-ionio/help/discussions/1003
3 Συμμετοχικό περιεχόμενο A1 https://github.com/courses-ionio/help/discussions/1245
4 Άσκηση γραμμής εντολών warm up cli https://asciinema.org/a/IK3dnbIEy3CqAGM4ucEP2knCj
5 Συμμετοχικό περιεχόμενο A2 https://github.com/courses-ionio/help/discussions/1442
6 Κατασκευή του βιβλίου Α https://github.com/courses-ionio/help/discussions/1637
7 Συμμετοχικό περιεχόμενο B1 https://github.com/courses-ionio/help/discussions/1673
8 Άσκηση γραμμής εντολών https://github.com/courses-ionio/help/discussions/1967
9 Συμμετοχικό περιεχόμενο B2 https://github.com/courses-ionio/help/discussions/1935
10 Άσκηση γραμμής εντολών
11 Κατασκευή του βιβλίου Β https://p15kara.netlify.app/
12 Τελική αναφορά*

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κατά την εισαγωγή στο μάθημα, έθεσα ως βασικό μέλημα το να καταφέρω να προσαρμοστώ στις απαιτήσεις των συστημάτων που χρησιμοποιούμε, ενώ ταυτόχρονα είπα ότι θα ψαξω για πληροφορίες σχετικά με τα ζητήματα του μαθήματος.Μέσα από το συγκεκριμένο μάθημα θα ήθελα να αποκτήσω μία αντίληψη επάνω σε όλα τα πράγματα που το αποτελούν. Ομολογώ πως δεν γνωρίζω πολλά σχετικά με τον προγραμματισμό ή την διάδραση και θεωρώ πως αυτό το μάθημα θα ήταν μία καλή ευκαιρία για να το αντιστρέψω. Ευελπιστώ ότι στο τέλος του μαθήματος, θα ξέρω να χειρίζομαι καλύτερα την πλατφόρμα του Github και θα έχω αποκτήσει μία πρώτη επίγνωση στο διαφορετικό Λειτουργικό Σύστημα που προβλέπει το μάθημα.Ακόμα το συγκεκριμένο μάθημα θα με βοηθήσει να αποκτήσω μια καλύτερη αντίληψη στην επιστήμη της πληροφορικής από αυτήν την διαφορετική οπτική γωνια που διδάσκεται και υλοποιείται, κάνοντας με να πατάω καλύτερα στα πόδια μου προγραμματιστικά τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.Σε θεωρητικό επίπεδο μέσω των πληροφοριών που επρόκειτο να μπω στην διαδικασία να ψάξω και σε πρακτικό επίπεδο, μέσα από όλα τα tasks και τις ασκήσεις που θα λύσω ώστε να καταφέρω να μαζέψω τις απαραίτητες μονάδες που χρειάζομαι.

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 2

Στην δεύτερη εβδομάδα εγκατέστησα το linux στον υπολογιστή μου μέσω VM στα Windows και στην συνέχεια περίμενα το τρίτο παραδοτέο προκειμένου να συνεχίσω την εργασία μου. Εδώ οφείιλω να ομολογήσω οτι δυσκολεύτηκα αρκετά μέχρι τελικα να εγκατασταθεί και στην συνέχεια δεν δουλεύαν οι εντολές στο τερματικό.Έπειτα από πολλές προσπάθειες τελικά δεν κατάφερα να αλλάξω κάτι, φτάνοντας σε σημείο απογοήτευσης.Τελικά κάποιες εβδομάδες μετά, έκανα εγκατάσταση σε flash disc 3.0 32gb και άρχισαν οι εντολές να εκτελούνται κανονικά.Ουσιαστικά χρησιμοποιήσαμε δυο usb sticks.Το ένα ήταν το boot iso που προστέθηκε με rufus και το δεύτερο ήταν το flash που έγινε η κανονική εγκατάσταση του arch linux.Έπειτα, η εντολή “lsblk” μου έδειξε ότι το USB με το Arch linux ISO είχε όνομα sdb και το άδειο είχε όνομα sdc. Μετά, δημιούργησα 2 partitions στο sdc USB, χωριζοντάς τα με την εντολή gdisk. Μόλις τελείωσε η εγκατάσταση, δημιούργησα το σύστημα των αρχείων για το λειτουργικό σύστημα με την εντολή genfstab και έφυγα απο το ISO με “arch-chroot /mnt”. Έπειτα συγχρόνησα το ρολόι, έθεσα την γλώσσα του keymap σε uk και το hostname μου ίδιο με το όνομα μου "triadafilos". Στη συνέχεια χρειάστηκε με το systemctl να κάνω enable το networkmanager, το bluetooth, και το crub (αντί για “org.crub.crubd” έβαλα “crub”). Τέλος δημιούργησα έναν user για το σύστημα μου με δικό μου κωδικό και hostname το name μου, μετά έδωσα access σε όλες τις εντολές σε αυτόν τον user.

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 3

Για το τρίτο παραδοτέο πρόσθεσα στο gallery δύο εικόνες με παλιότερες συσκευές, ενώ πρόσθεσα και περιγραφή και στις δύο.Πρόκειται για τον Lear SieglerADM 3A, και για τον εκτυποτή Epson MX-80 .Γενικότερα έχω πλέον ως στόχο, μέσα από μικρά tasks να συνεχίζω και να πετυχαίνω μικρούς στόχους κάθε εβδομάδα. Συμπληρωματικά πρόσθεσα ακόμα δύο εικόνες και δύο αρχεία markdown ( .md), στο gallery.

Lear Siegler ADM 3A

Το 1976, παρουσιάστηκε το ADM-3A. Το ADM-3A πρόσθεσε υποστήριξη για κωδικούς ελέγχου για τη μετακίνηση του δρομέα στην οθόνη και την άμεση τοποθέτηση του δρομέα σε οποιοδήποτε σημείο της οθόνης. Ωστόσο, δεν υποστήριζε "διαγραφή έως το τέλος της γραμμής" ή "εκκαθάριση έως το τέλος της οθόνης" ή άλλους πιο προηγμένους κωδικούς που εμφανίστηκαν σε μεταγενέστερα τερματικά, όπως το VT52 και το VT100.

Η συνολική ρύθμιση του ADM-3A ελεγχόταν από 20 διακόπτες DIP κάτω από την πινακίδα τύπου στο μπροστινό μέρος του μηχανήματος, δίπλα στο πληκτρολόγιο, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας από 75 έως 19.200 baud. Οι προηγμένες επιλογές διαμόρφωσης επέτρεπαν τη σύνδεση με χωριστή ταχύτητα, την αποστολή με έναν ρυθμό και τη λήψη με άλλον. Το ADM-3A ήταν ένα πρώιμο τερματικό προβολής βίντεο με επιρροή, που παρουσιάστηκε το 1976. Κατασκευάστηκε από τη Lear Siegler και είχε οθόνη 12 ιντσών που έδειχνε 12 ή 24 γραμμές 80 χαρακτήρων. Έθεσε μια νέα βιομηχανική χαμηλή τιμή μονάδας των 995 $. Το ψευδώνυμό του "χαζό τερματικό" προήλθε από ορισμένες από τις αρχικές διαφημίσεις εμπορικών δημοσιεύσεων. Έγινε γρήγορα εμπορική επιτυχία λόγω της ταχείας αύξησης των ταχυτήτων επικοινωνίας με υπολογιστές και λόγω των νέων συστημάτων μικροϋπολογιστών που κυκλοφόρησαν στην αγορά που απαιτούσε φθηνές κονσόλες χειριστή.

Epson MX80

Ένας εκτυπωτής dot matrix είναι ένας κρουστικός εκτυπωτής που εκτυπώνει χρησιμοποιώντας έναν σταθερό αριθμό ακίδων ή καλωδίων. Συνήθως οι ακίδες ή τα καλώδια είναι διατεταγμένα σε μία ή περισσότερες κάθετες στήλες. Οι καρφίτσες χτυπούν μια κορδέλα με επίστρωση μελανιού και πιέζουν την επαφή μεταξύ της κορδέλας και του χαρτιού, έτσι ώστε κάθε καρφίτσα να κάνει μια μικρή κουκκίδα στο χαρτί. Ο συνδυασμός αυτών των κουκκίδων σχηματίζει μια εικόνα μήτρας κουκκίδων. Ήταν επίσης γνωστοί ως εκτυπωτές σειριακής κουκκίδας.

Ενώ οι εκτυπωτές inkjet και λέιζερ παρουσιάζουν τεχνικά εκτύπωση με dot matrix, λειτουργούν διαφορετικά από τους κρουστικούς εκτυπωτές dot matrix και μπορούν να αποθέσουν μελάνι ή τόνερ σε υψηλότερες αναλύσεις κουκκίδων πιο γρήγορα, με λιγότερο εγγενή θόρυβο. Ο κρουστικός εκτυπωτής έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί αντίγραφα χρησιμοποιώντας φόρμες πολλαπλών τμημάτων, σε αντίθεση με έναν εκτυπωτή inkjet ή laser.Η Epson* ανέπτυξε και έφερε το MX-80 (γνωστό ως MP-80 στην Ιαπωνία) στην αγορά με σκοπό να προσφέρει έναν πλήρη εκτυπωτή για χρήση με προσωπικούς υπολογιστές. Το προϊόν βασίστηκε στην τεχνολογία ακριβείας που η εταιρεία βελτίωσε στην έρευνα και ανάπτυξη ρολογιών και μίνι εκτυπωτών

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 4

Για το τέταρτο παραδοτέο εκτέλεσα μία σειρά εντολών,εκ των οποιων κάποιες αποτυπωσα στο asciinema https://asciinema.org/a/IK3dnbIEy3CqAGM4ucEP2knCj .Όλα αυτά στο λίνουξ μιντ, διότι στο arch οι εντολές συνέχιζαν να μην εκτελούνται με τίποτα. Ακόμα και με sudo install δεν μπορούσα να εισάγω τον κωδικό μου και γενικά δεν μπορούσα να εκτελέσω τίποτα στο συγκεκριμένα τερματικό.Βέβαια αρκετές βδομάδες αργότερα μετά την νέα εγκατάσταση και εδώ δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στην εκτέλεση των ασκήσεων.Λέγοντας την νέα εγκατάσταση εννοώ την εγκατάσταση στο usb των 32gb.

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 5

Για το πέμπτο παραδοτέο, δημιούργησα μέσω netlify έναν κλόνο του site και μέσα έβαλα μέσω του τερματικού, τον εκτυπωτή Epson-MX80 και τον υπολογιστή Lear Siegler ADM 3A. Οι σύνδεσμοι-links στους οποίους υπάρχουν οι εικόνες που πρόσθεσα δίνονται παρακάτω.

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 6

Τα links για το 6ο παραδοτέο στο Github:

To screenshot με το περιεχόμενο που πρόσθεσα:

2022-11-16-185413_1920x1080_scrot

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 7

Για το 7ο παραδοτέο, επέλεξα μία μελέτη περίπτωσης σχετικά με την επιστήμη της πληροφορικής και την ανέπτυξα βάζοντας το κυρίως περιεχόμενο στα includes του site. Παρακάτω παραθέτω τους συνδέσμους για την μελέτη περίπτωσης, για το markdown αρχείο και για τα includes στα οποία εμπεριέχεται το κείμενο.

To link για το .md αρχείο:

Το link για το βιβλίο:

Το link για τα includes:

ΠΑΡΑΔΟΤΈΟ 8

Για το όγδοο παραδοτέο έφτιαξα μια σειρά εντολών σε ένα shell script, που παρουσιάζω παρακάτω τόσο στο asciinema όσο και στα υπόλοιπα links.

To link για το asciinema:

To link για το αρχείο tou kwdika:

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 9

Για το ένατο παραδοτέο επέλεξα να κάνω την βιογραφία του ανθρώπου που δημιούργησε ένα από τα αντικείμενα που ανέβασα στις εικόνες των προηγουμενων παραδοτέων.Συγκεκριμένα έκανα την βιογραφία του WIlliam Lear, ιδρυτή της εταιρίας Lear Siegler που κατασκεύασε το ADM-3A.Πιο συγκεκριμένα η εταιρία του η LSI Το 1976,κυκλοφόρησε το ADM-3A, ένα από τα πρώτα τερματικά βίντεο υπολογιστή, με μια νέα βιομηχανική χαμηλή τιμή μονάδας 995 $. (https://user-images.githubusercontent.com/22730488/204866509-b4c61920-ab3a-4ec4-a4d5-88ba69390a3c.jpg)

To link για το .md αρχείο:

Link_for_.md

Το link για την βιογραφία στο site:

Link_for_site

Το link για τα includes

Link_for_includes

Η βιβλιογραφία της ερευνας μου:

  • https://www.britannica.com/biography/William-P-Lear
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Lear
  • https://www.invent.org/inductees/william-p-lear
  • https://www.uh.edu/engines/epi2767.htm
  • https://www.wikidata.org/wiki/Q325128